Podvozok tanku Tetrarch

Diskuse

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Zaujal ma podvozok tanku Tetrarch. V prvom príspevku sa píše, že toto vozidlo malo podvozok typu Christie (podobne ako tanky BT), teda mohlo jazdiť s pásmi alebo aj bez pásov na kolesách (aj keď som ešte nevidel žiadnu fotku, na ktorej bol bez pásov).


Obyčajne má podvozok tanku hnacie, napínacie a pojazdové kolesá. Tetrarch mal 4 páry veľkých kolies. Zaujímalo by ma celkové usporiadanie jeho podvozku, ktoré kolesá boli poháňané, ktoré boli pojazdové a ako bolo potom vlastne vyriešené riadenie tanku, v prípade, keď nemalo pásy? Prvý pár kolies bolo možné natáčať?


URL : https://www.valka.cz/Podvozok-tanku-Tetrarch-t39944#152383 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

V prvním příspěvku (autor Kovran) se vůbec o jízdě tanku Tetrarch jen na kolech nemluví - zmíněna je pouze konstrukce podvozku typu Christie. Na vysvětlenou - tank T-34 měl přece taky podvozek konstrukce Christie - a jen na kolech jezdit nemohl... vysvětlím dále...
Konstrukce A17 E1 Tetrarch vychází z typu Light Tank Mk VII A17 firmy Vickers Armstrong, vozidlo bylo označováno jako Purdah či PR tank, teprve po dalších úpravách mu byl přidělen název Tetrarch.
Podvozek konstrukce Leslie Little využíval principu "volného pásu"....
Řízení Tetrarchu bylo totiž založeno na možnosti posunovat (vlevo a vpravo) 2. a 3. pojezdová kola na každé straně, čímž docházelo k vytvoření "oblouku" pásu a vozidlo zatáčelo na stranu, kde byla kola "přisunuta či přitažena" směrem k bočnici... To vše umožňovala "volná" konstrukce pásu, který byl konstruován podobně/stejně jako u Universal Carrieru (tam se posunoval celý dvoukolý vozík)...
Samozřejmě pro další zatočení vozidla bylo nutné brzdit pás na straně, kam mělo vozidlo točit - to se dělo přibržděním až zastavením hnacího kola na příslušné straně.
Pokud se týče využití principu Christie podvozku - předchůdce Tetrarchu, výše zmiňovaný Light Tank Mk VII A17 Purdah se skutečně mohl (čistě teoreticky) pohybovat bez pásů, měl lichoběžníkové závěsy na prvních pojezdových kolech, která byla řiditelná...
Nelze vyloučit (u typu A17 E1 Tetrarch), že vzhledem ke složitosti konstrukce byla část podskupin řízení předních pojezdových kol demontována a v praxi byl využíván pouze systém řízení vysunováním/zasunováním vnitřních pojezdových kol tak, jak byl popsán výše...

V průběhu nasazení v rámci "D-Day" získaly osádky vozidel Airborne Armoured Reconnaissance Regiment, která měla podporovat výsadkáře, vcelku nepříjemnou zkušenost - do pásů jejich Tetrarchů se zaplétaly na zemi ponechané padáky a v několika případech v důsledku toho došlo k zastavení a znehybnění vozidel.
Jsem přesvědčen o tom, že kdyby tyhle stroje byly schopné pohybu "jen na kolech", tak by řešení takového problému bylo velmi jednoduché - rozčepovat pásy, na kolech pokračovat v plnění úkolu kam až to terén dovolí... a oni ty padáky z pásů museli opálit!!!
URL : https://www.valka.cz/Podvozok-tanku-Tetrarch-t39944#152390 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Palič, ďakujem za vyčerpávajúce a zrozumiteľné vysvetlenie.
URL : https://www.valka.cz/Podvozok-tanku-Tetrarch-t39944#152493 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Jen doplním že hnací kolo je to poslední, při pozorném pohledu si na fotce lze všimnout zubů které zapadají do otvorů v pásu. V reálu jsou dost malé (jinak to nejde nemohou být delší než je tloušťka článku pásu) a jejich záběr do článků zřejmě nebyl optimální, ale tank je celkem lehký takže to asi stačilo.
URL : https://www.valka.cz/Podvozok-tanku-Tetrarch-t39944#213578 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more