Polní stejnokroj vz. 60

Field uniform vz.60 - popularly referred to as "Needles"


Introduced into the use of the Czechoslovak Army in the early 1960s, it remained in service until the 1990s, during which it was slowly replaced by modern ACR and USSR uniforms. The garment consists of three basic clothing parts - trousers, blouses and conga, resp. coat. Based on the information of my colleague Lyšák, there were several types of these parts with various variations in the cut, even a skirt. Other components of the vz.60 uniform were a field cap and hood, which was attached to the coat/congo with buttons and could also serve as a camouflage cover for the helmet. The classic most widespread vz.60 is sewn from a solid fabric of basic white color, on which is printed a camouflage pattern, formed by light green dots of flecktarn character on a dark green background or dark green dots on a light green background. The "needles" in brown to black are then printed on this base. This pattern was introduced as part of the unification of the Warsaw Pact uniforms, allegedly on the basis of the Polish needle camouflage pattern. The armies of Bulgaria and the GDR had a similar pattern in use. In the case of Bulgaria, however, the dots of the flecktarn character were printed on a gray background and the color difference was much more visible than in the case of vz.60. In the case of the GDR, the base color was chosen to be gray-brown without flakes and the needles were much more regular and symmetrical.
The cut of the uniform is progressive for its time, the cut of the trousers is similar to American products, but the thigh pockets are sewn into the trousers, so they do not have the capacity of sewn-in pockets. There is only one pocket on the butt, although there was also a specimen with two pockets. For both trousers and Congo, there is a thermal insert called "hummusáky", which is fastened with buttons. The predecessor of vz.60 "Needles" was a field camouflage uniform vz.60 "Newt". Sometimes the name of these two uniforms is confused. The camouflage pattern of the Newt Uniform was completely different from the pattern of the Needle. Due to standardization under the Warsaw Pact, the Newt uniform in rather wild colors had to be withdrawn.


My colleague Bitaxe provided me with the following additional information:


The trousers in the version that was used in the early 60's were somewhat different in cut, they did not have two in the waist but only one wrist strap was higher, so at the level of the upper edge. Sometimes a small pocket in the front was missing. Occasionally there was a piece with only one side pocket. On the contrary, there were sometimes (rather exceptionally) two back sewn-on pockets on the blouse. I'm not sure if the hood was intended as a cover for the helmet (we didn't use it that way, and since it had a fastening at the front and its shape doesn't suit that much, I think the hood went to be attached to the blouse (there were buttons on it. The original sixties were as far as I know the spotty and needle pattern was not introduced until sometime in the mid-60's. In addition to the cap, there was also a beret made of the same fabric (for explorers and paratroopers (I'm not sure if it had a 60


My colleague Lišák provided me with the following additional information:


I would adjust the set of the set vz. 60 in the form of "trousers, blouse, coat, hood, cap, beret for paratroopers red". As far as I know, the jacket was worn only for walks, to the uniform vz. 60 used a shirt (vz.) 21. I think that there was always a belt - a leather all-army with a buckle with a star (until about 1963 with the coat of arms with a lion), or a cloth belt for paratroopers.



If you have any comments on this text, please write them to me in the PM, and I will edit the text. Please do not write comments that could lead from the discussion, please stay on the factual level. Thank you.
URL : https://www.valka.cz/Polni-stejnokroj-vz-60-t39340#149158 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

ďalšie fotografie
URL : https://www.valka.cz/Polni-stejnokroj-vz-60-t39340#149164 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Fotka poťahu na helmu
URL : https://www.valka.cz/Polni-stejnokroj-vz-60-t39340#149165 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

baret vz. 60
URL : https://www.valka.cz/Polni-stejnokroj-vz-60-t39340#149417 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Ač nejsem výstrojář, doplňuji k "šedesátkám" následující: existovaly také kalhoty pro ženy vz.60 (samozřejmě neměly příklopec, ale úplné rozepínání vlevo na boku, dále také sukně vz.60 (asi tak do výše kolen) - nebyly to "výběrové" součástky, ale viděl jsem je poprvé někdy kolem roku 87-88, dříve ne, podle mého názoru, kalhoty musely být "v provozu" dříve.


Další doplnění:
- Pro výsadkáře byly šity odlišné (střihem, resp.počtem kapes) kalhoty a blůza, o baretu již zmínka je, kabát se u průzkumných a výsadkových jednotek používal "vševojskový".
- Nemůžete ale počítat s tím, že každý, kdo sloužil třeba u průzkumného praporu nutně musel nostit "V" variantu "šedesátek" - dosti často totiž docházelo ke "ztrátám" tohoto výstrojního materiálu právě pro jeho určitou "atraktivitu" a tak se prostě doplňovalo maskáči vševojskovými...
- Kalhoty s vyšším pasem (dva knoflíky) se objevily dosti pozdě, pokusím se popsat důvod... Původně byly tyto nošeny se šlemi a/nebo úzkým koženým páskem (vydáván při mobilizaci??? a záložákům na cvičení), až po jednom letním cvičení (nebyl jsem na něm, ale pamětník velmi přesně popsal situaci), kdy vojáci i důstojníci padali vedrem "jako mouchy" někoho napadlo, zavést něco "lehčího" - vzápětí byly vyvinuty a zavedeny (silonové samolepicí - fuj) bundokošile (přitom i na košili vz.21 se mohly dát nárameníky) a aby se mohl na kalhoty dát klasický opasek s přezkou, byl jim zvýšen pas - tedy šity nové s pasem zvýšeným.
Pak jednu dobu bylo nošení bundokošilí k polním uniformám opět zapovězeno (to už jsem ale zažil) a situace s horkým, letním cvičením se opakovala...
Jinak ohledně názvu bych se zase tak úplně neztotožňoval pouze s názvem "jehličí"..
Vojenská mluva používala pro oděv vz.60 více slangových názvů, od prostého a opisného termínu "šedesátky", přes obecný "maskáče" (neboť se nám o žádných jiných ani nezdálo), dále "jehličňáky" či "lesněnky" až třeba po "koprovky"... (to jsem taky slyšel na vlastní uši).
Vůbec bych se nedivil, kdyby se to útvar od útvaru (či svazek od svazku nebo "ročník" od "ročníku") lišilo...
URL : https://www.valka.cz/Polni-stejnokroj-vz-60-t39340#149430 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Citace - aranai :

Presne toto som nechcel aby sa stalo - zmena faktografického fóra na fórum diskusné. Stalo sa Smile Pohraničník, môžeš prosimťa zkoncipovať všetky svoje dodatočné informácie do jedného príspevku, aby sme to tu mohli premazať ? Dik Smile

Nemyslím si že by Admin měl radost kdyby se z faktografického dělalo diskusní fórum. Wink
Tady bych se asi omezil jen na popis základních nejběžnějších variant, které jsou dvě, resp. tři. - protože buď to můžeme popsat takto v základních rysech nebo to popsat podrobně a pak by to byla práce na padesát stran s desítkami fotografií.
Důležité je rozlišovat kdy se co vyrobilo a ne kdy se co používalo, protože jsou běžné případy že v 80. letech někdo nafasoval součástku vyrobenou na začátku 60. let.
Snažím se udělat přehled všech variant, ale ještě to asi dlouhou dobu potrvá, za prvé proto, že mi jich stále dost ve sbírce chybí a za druhé proto, že je k tomu potřeba sehnat i technologické postupy, rozkazy o zavedení do výstroje a podobná lejstra, aby se to dalo popsat a určit přesně. Jestli se mi to podaří, tak bych se to pokusil vydat jako monografii, případně to bude dostupné na našem webu.
Pokusím se na naší nejbližší klubové akci (pro náš klub jsou "šedesátky" totiž standardní uniformou) pořádně nafotit tu nejběžnější variantu a opsat popis stejnokroje 60 z Nauky o výstrojním materiálu.


Abych dodal ještě něco zajímavého - Stejnokrojový předpis ČSLA z roku 1964 uvádí jak variantu jehličí ("s čárkovaným potiskem"), tak variantu mlok ("s kamuflážním potiskem"), nicméně v ilustracích je jen jehličí.


A ještě poznámka k fotce čepic - ten barevný odznak by tam neměl být - na polní stejnokroj byl předepsán mořený odznak pro všechny hodnosti (i pro generály). Ten barevný si tam sice občas dávali svévolně důstojníci, ale je to dost vyjímečné. Podobná a přesto se vyskytující se vyjímečnost bylo v 60. letech občasné zkombinování stejnokroje 60 s pokrývkami hlavy od služebních stejnokrojů (lodičky 21, lodičky 62, brigadýrky 62). Zkrátka se najde dost vyjímečných zajímavostí, ale nelze na to příliš brát ohled. Smile
URL : https://www.valka.cz/Polni-stejnokroj-vz-60-t39340#149895 Version : 0
I'm afraid that the regulation regarding the wearing of enamel badges was not followed very much, in the first half of the seventies it was common to wear (by soldiers from the profession) a red enamel badge on their caps for the sixties. In our unit, the exception (as far as I know the only one) was my superior (a warrant officer) who wore a stained badge on his cap. As for the boats, at least at the time of my service, they were not worn with the 60s (at that time they were not the vz.21), but they were worn normally with the work clothes, which were either monterkas, or the older uniform vz.63, which was quite often supplemented instead of a jacket with a blouse vz.60 or a blouse of monterkas. I'm not sure if the regulations regulated this, but it was common practice in technical units. So if you saw a soldier in a car, for example, he might have been wearing a vz.60 jacket and a boat jacket (you couldn't see the trousers Smile ) and you might have got the impression that he was wearing a 60s jacket. Again, this was in the first half of the seventies, the reason was probably that the vz.63 jacket was not suitable for work and therefore more appropriate clothing was used (the aforementioned jackets)
URL : https://www.valka.cz/Polni-stejnokroj-vz-60-t39340#149968 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

14.2.1. Polní stejnokroj

Polním stejnokrojem vojáků v základní službě a v záloze je stejnokroj 60, který má tyto základní součástky: čepice 60 (přílba), (baret pro výsadkáře červený), blůza 60, kabát 60, kalhoty 60, boty 60 nebo zimní boty 76, opasek, košile khaki, vložka oteplovací do blůzy a kalhot 60, vložka oteplovací do kabátu 60.


Polní stejnokroj je určen pro službu v poli. V míru se používá tento stejnokroj, je-li to nařízeno příslušným velitelem, při
- výcviku v terénu,
- zaměstnání na střelnici,
- pobytu ve vojenských výcvikových prostorech,
- taktických cvičeních,
- výkonu strážní služby.
Stejnokroj 60 se nosí po celý rok; v zimním období s oteplovacími vložkami, v případě potřeby i se zimními botami.
Kabát 60 se může nosit celoročně k ochraně proti dešti nebo za chladného počasí.
V zimním období se nosí s oteplovací vložkou, plyšovým límcem, plyšopvou ušankou a zimními rukavicemi 55 nebo pletenými rukavicemi.


Velitel může povolit tyto vyjímky:
V letním období:

- rozepnout horní knoflík blůzy a límec košile upravit na rozhalenku,
- odložit čepici a opasek a svléknout blůzu 60, popřípadě i košili. Tyto vyjímky může povolit jen v uzavřených prostorech pouze při namáhavých pracích,
- při chladném, deštivém a větrném počasí zvednout límec blůzy 60 nebo kabátu 60.
V zimním období, za zvlášť nepříznivého počasí nebo při nebezpečí omrznutí, se může na rozkaz velitele:
- zvednout límec blůzy nebo kabátu 60,
- použít kombinovaná kukla jako šála,
- přetáhnout nátylkník ušanky přes uši a sepnout (svázat) jej pod bradou nebo v zátylí,
- přetáhnout kapuci připnutou na blůze 60 nebo na kabátu 60 přes hlavu,
- natáhnout kombinovanou kuklu pod čepici 60 (přílbu),
- přetáhnout nátylník čepice 60 přes uši a sepnout jej pod bradou.
Je-li to mutné nebo účelné, může se na rozkaz velitele protáhnout tkanice tunýlkem ve spodním okraji blůzy 60 a okraj blůzy přitáhnout k tělu. V uzavřených prostorech je možné za zvlášť nepříznivých podmínek (za deště) nosit vysoké černé gumové boty. Ke stejnokroji 60nosí vojáci v základní službě a v záloze vždy opasek.


Literatura: Autorsky kolektiv pod vedením plk. Ing. Jiřího Lázny, Příručka pro poddůstojníky, Naše vojsko 1980, 28-098-80
URL : https://www.valka.cz/Polni-stejnokroj-vz-60-t39340#150501 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Pohraničník má úplnou pravdu, hemží se to tu zmínkami o tom, co se kdy objevilo, používalo, ale mělo by se striktně brát v potaz pouze to, co se kdy a pro koho vyrábělo. Třeba sukně znám s razítky ze 60.let a znám z té doby i několik málo fotek žen, které je mají oblečeny.


K uniformě vz. 60 jehličí pro VMV:


Tato specifická varianta byla varáběna od počátku 60. let pro potřeby složek vojsk MV (takže se používaly u PS, CO a Vnitřní stráže - ale zase jsou mi známy ojedinělé výskyty i jinde). Měla reflektovat specifické potřeby služby u těchto vojsk. První kusy jsou obecně uváděny z roku 1962, konec výroby cca 1967. Na těchto výstrojních součástkách nejsou přejímací značky armády (meče a poslední dvojčíslí roku) ale pouze rok, čili např. "1963". Pro potřeby PS byly blůzy a konga doplněny zelenými trojůhelníkovými límcovými podložkami se psy, jak bylo běžné u PS.


Ve variantě pro VMV existují tyto součásti uniformy vz.60: blůza, kalhoty i kongo. Traduje se, že i čepice, ale nemám hodnověrný podklad.


Blůza se odlišuje tvarem překlopek kapes (pětiúhelník místo obdélníku), kromě toho má kapsy vpředu na obou stranách, tj. i pod výložkou. Existuje pouze s prvním provedením poutek na popruhy, tj. s tenkým a přišitým. Také má na rukávech manžety (odlišné od provedení pro výsadkáře - tam byla kompletní manžeta, u verze pro VMV je rukáv stejný, jako u vševojskové varianty, jen je tam našit malý kousek látky s otvorem pro knoflík). Má rovněž spínání límce pomocí poutka. Dále v zadní části je do dolního okraje všitá guma jako u některých kapucí. Nemají protiprachový pás. Nejsem si jist, zdali poslední dvě věci jsou takto u všech těchto blůz (mám ale 4 různé kusy a mají to všechny a i jiní znalci mi to takto povrzují).


Kalhoty mají vyšší pas (ten byl pokud vím na všech kalhotách z počátku výroby - třeba i na rané vševojskové variantě se dvěma kapsami), postrádají kapsy na stehnech, zato mají dvě kapsy na zadní části (oproti standartní jediné).


Kongo obvykle postrádá zadní kapsu a má jiné zapínání.
URL : https://www.valka.cz/Polni-stejnokroj-vz-60-t39340#151494 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Stručný výčet variant součástek stejnokroje 60, které jsou mi známy:


Blůzy:
1) Dvě varianty mlok
2) Tři varianty MV (jako odlišné nepočítám označení PS)
3) Čtyři varianty "vševojsk" (nepočítám materiálové odlišnosti)
4) Jedna varianta pro výsadkáře
5) Dvě varianty pro generály a důstojníky ve funkcích plánovaných pro generály


Čepice a barety:
1) Jedna varianta mlok
2) Čtyři varianty "vševojsk" (nepočítám materiálové odlišnosti)
4) Jeden baret pro výsadkáře
5) Minimálně tři varianty pro generály a důstojníky ve funkcích plánovaných pro generály


Kalhoty:
1) Dvě varianty mlok
2) Dvě varianty MV
3) Pět variant "vševojsk" (nepočítám materiálové odlišnosti)
4) Jedna varianta pro výsadkáře
5) Jedna varianta pro generály a důstojníky ve funkcích plánovaných pro generály


Kapuce - cca 5 variant
Kabáty - cca 8 variant


Blůzy mlok existují varianty 3: první s kapucí a přední kapsou pod hodnotenkou, knoflíky nekryté, pak dvě další jsou stejné, mají přední kapsu jako jehličí, jedna je s kapucí, druhá jen s límcem.


Těch paraverzí je také více, ale jde spíše o drobné odlišnosti dané změnami ve výrobě (jiné rozměry výztuh kapes, atd...), to se dá říci i o vševojskové variantě.
URL : https://www.valka.cz/Polni-stejnokroj-vz-60-t39340#189353 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Citace - lbsr :

Blůzy 60 existovaly i s výložkami pro VS (Vnitřní stráž) našitými přímo z výroby. Jestli se na nich nosily rozlišovací znaky VS nevím, nikdy jsem neviděl příslušníka VS v šedesátkách.



Tak s tím jsem se ještě nesetkal. Bylo by možno uvést nějaké materiály o této variantě? Zatím jsem o tom neobjevil žádnou zmínku a co mám fotky příslušníků VS ve stejnokroji 60 (cca 1963 - 1964), tak žádný nemá límcové výložky.


Šedesátky byly u PS prokazatelně zaváděny od roku 1962, tj, před platností zmíněného NMV, nehledě na to, že mám šedesátkového pohraničníka z roku 1962 - jak zmiňuješ, nebylo to nic neobvyklého, viz. zavádění stejnokroje 85, taky ho řada rot dostala dřív než byl oficiálně zaveden.
URL : https://www.valka.cz/Polni-stejnokroj-vz-60-t39340#189442 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

To Pohraničník:
RM 67/1959 zavádí nové tvar výložek na stejnokroje - "pro VS a kádrové jednotky CO" - fialové - výslovně uvedena bluza 21..
Nařízení MV ve věcech hospodářsko-finančních 2/1963 z 10.1.1963 zavádí stejnokroj vz.60 (z textu lze vyrozumět, že v té době byl již někomu vydán - ostatně vžitá praxe).
Z toho lze ODVODIT (pouze odvodit !!!), že na stejnokrojích vz. 60 se používaly výložky stejného tvaru jako na bluze vz.21 ( u PS je to doloženo četnými fotografiemi).
Nařízení MV 11/1964 ruší od 1.4. 1964 výložky VS a CO (vyjma ochrany vládních budov).
Jedná o tedy o poměrně krátký časový úsek (cca 15 měsíců).
Nicméně úpně novou bluzu 60 s fialovými výložkami mám (nebo jsem měl - před časem jsem zrušil podstatnou část své sbírky) - výložky na ní byly přišity strojově -stejně jako na bavlněných blůzách 21 (Int-4-1 z roku 1959).
URL : https://www.valka.cz/Polni-stejnokroj-vz-60-t39340#189512 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Vojak 22. výsadkového pluku z Prostějova v odeve vz.60 s prvým typom potlače (tzv. Mloky) s rádiomajákom RD-511 "Pařez" a rádiostanicou RM-33.



Zdroj: IDET 2007
URL : https://www.valka.cz/Polni-stejnokroj-vz-60-t39340#221813 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Tak otázky tohto typu (použitý opasok a aká jednotka) by som adresoval na ľudí z MO ČR / AČR ktorí pripravovali expozíciu. Tento popis je doslovný prepis z popisu figuríny....
URL : https://www.valka.cz/Polni-stejnokroj-vz-60-t39340#223298 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Citace - Jacques :

Omlouvám se, jestli je to off-topic dotaz, ale zajímalo by mě, z čeho se skládala šedesátková plná polní řadovýho pěšáka; mám na mysli letní variantu. Zbraň, munice (kde?), bajonet na opasku, polní lopatka tamtéž, čutora s vodou; ve velký a malý polní se nosilo co? Kam se balily deky? Od pamětníků jsem se doslech, že fasovali dvě deky a dvě prostěradla, do ktterých se člověk zabalil; jenže ze dvou dek je docela objemný balík. Kolik měl u sebe voják jídla? Kde, v malý polní? Měl pláštěnku? Plynovou masku? Náhradní ponožky + ještě něco?



Munícia v zásobníkoch v sumke (120 nábojov - palebný priemer na vojaka) na opasku, bodák v pošve na opasku, granáty vo vreckách. Protichemicjká ochranná maska s pláštenkou v brašne na rameni. V prípade mobilizácie sa vojakom vydávalo KDP - konzervovaná dávka potravin, spravidla jedna denná dávka (3 konzervy, chlieb) do doby kým nezačali pracovať poľné výdajne.


Malá poľná obsahuje:
- jedálenské nádobie
- jedálenský príbor
- utierka
- uterák
- osobné hygienické potreby (mydlo, zubná pasta a kartáčik na zuby, holiace potreby.....)
- poľná fľaša s vodou
- ustrojovacie remienky


Veľká poľná obsahuje:
- zimné doplnky (ak sa používajú, spravidla v prechodnom období)
- ponožky
- vložky do topánok vz. 60
- čistiace potreby na obuv (ľavé vrecko)
- šijacie potreby (pravé vrecko)
- UNI-67 (spacák)
- kabát vz. 60 (ak nie je oblečený)
- pracovný a špeciálny odev (pre tankistov, vodičov OT a pod.)
- náhradné prádlo a ďalšie osobné potreby vojaka


V poľných podmienkach boli zo skladu jednotky vojakom vydávané:
- pohotovostný balíček
- vreckový obväz vz. 60
- osobný dozimeter
- dikacid
- cystamin
Tento materiál bol uložený vo vreckách odevu.


- podle mých zápisků se vydával ještě autoinjektor a sada protilátek a v KDP byly čtyři konzervy (vepřové ve vlastní šťávě, hovězí ve vlastní šťávě, luncheon meat a játrová paštika, zpravidla i se srstí ... zřejmě z jater Laughing ) (ICE)


Zdroj: vlastná kariéra,
Příručka pro výkonné praporčíky, Naše Vojsko, Praha 1986
URL : https://www.valka.cz/Polni-stejnokroj-vz-60-t39340#223599 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Zdarec, vyfotil jsem mojí vložku do kabátu do uniformy vz.60
URL : https://www.valka.cz/Polni-stejnokroj-vz-60-t39340#248632 Version : 0
I also think that výložky weren't there (therefore, strictly speaking, epaulets) to indicate the rank of the served náložka (this is not a joke, but the sign out of the catalog outfits) over the right pocket.


Edit: see the appendix.
URL : https://www.valka.cz/Polni-stejnokroj-vz-60-t39340#287205 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Ďalšie informácie o používanom hodnostnom označení v ČSĽA: CZK - Hodnostní označení
URL : https://www.valka.cz/Polni-stejnokroj-vz-60-t39340#287211 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Tady je ukázka vz. 60 - mlok. Fotka je z podzimu roku 1965 z TU (Technického učiliště) Lipt. Mikuláš
Polní stejnokroj vz. 60 - Hejno mloků :-)

Hejno mloků :-)
URL : https://www.valka.cz/Polni-stejnokroj-vz-60-t39340#291502 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Citace - Pohraničník :


Tady bych se skoro hádal. Veškeré předpisy uvádějí onu podložku jako plastovou, pro vyšší důstojníky hnědou, pro praporčíky šedou a skutečně je taková často vidět na fotkách a nejeden exemplář mám. Teď je otázkou, jestli třeba ty plechové nebyla nějaká místní "nouzová" záležitost.



Prikladám plastovú podložku pre dôstojníkov, ktorú som zohnal, zháňam ešte šedú.
Čo som sa pýtal bývalých profíkov, tak strieborné plechové (hliníkové) sa robili z nedostatku plastových podložiek. Jedine tieto mám potvrdené. O dôstojníckych plechových som nezistil nič. Ale môžno sa niekto nájde, čo to doloží ....
Polní stejnokroj vz. 60 - Podložka na hodnosť vyšších dôstojníkov

Podložka na hodnosť vyšších dôstojníkov
URL : https://www.valka.cz/Polni-stejnokroj-vz-60-t39340#298985 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Citace - Pohraničník :


.... Veškeré předpisy uvádějí onu podložku jako plastovou, pro vyšší důstojníky hnědou, pro praporčíky šedou a skutečně je taková často vidět na fotkách a nejeden exemplář mám. Teď je otázkou, jestli třeba ty plechové nebyla nějaká místní "nouzová" záležitost.



Je to tak, součástí hodnostního označení vyšších důstojníků a praporčíků byly podložky z plastu. Jejich nedostatek vyplýval z několika skutečností:
1) tyto podložky se vydávaly na zápůjčku a měly se tedy vracet zpátky k výstrojnímu orgánu...
2) na rozdíl od hodnostních a rozlišovacích odznaků se tyto podložky stejně jako "polní" mořené hvězdičky nedaly koupit ani v Armě, ani za "body"
3) plastové podložky se používaly nejen na polním oděvu, ale také na oděvech pracovních
4) podložky měly jednu dost nepříjemnou vlastnost - v mrazu (samozřejmě ne kolem "nuly", ale ve větším) dost ochotně praskaly a lámaly se - takže pokud byla popraskaná a nedržela, uživatel ji záhy ztratil a musel "přehazovat" a tím jistě její životnost nezvýšil


Proto věřím i tvrzení, že se "dělaly" podložky z plechu, ale je více než jisté, že šlo o "místní úpravu".
U útvaru, u něhož jsem sloužil do doby zavedení oděvu vz. 85, se to řešilo poněkud sofistikovaněji (a bezesporu s menším vynaloženým úsilím) - chlapi na štábu se dohodli a nahradili podložky lemem z ... šedivé a hnědé kobercové pásky. Když šlo o krk, vytáhli "uložené" plastové a bylo.
URL : https://www.valka.cz/Polni-stejnokroj-vz-60-t39340#299011 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Citace - Šimon :

Šedou podložku dodám s dovolením zítra. Díky Smile



Jasne, môžeš Very Happy.



Ináč, teraz ma napadlo, keď som bol záklaďák koncom 90-tych, videl som jednému podplukasovi aj plechovú podložku stiekanú hnedou farbou. Plech bol asi 1 mm (ale neviem to doložiť na 100%, len sa mi to marí ...). Celé to vyzeralo profesionálne, žiadny pakšamet .... Ale prikláňam sa ku už spomínanej náhrade za ten plast.


Použitý plast je z PVC hrubý asi 0,7 mm, a určite mrazuneodolný Very Happy.
URL : https://www.valka.cz/Polni-stejnokroj-vz-60-t39340#299017 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Přikládám šedou podložku, jak jsem slíbil Smile
URL : https://www.valka.cz/Polni-stejnokroj-vz-60-t39340#299085 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Vedel by mi niekto dekódovať rozmery jednotlivých častí maskáčov vz. 60? Ide mi konkrétne o nohavice, aké potrebujem keď 3B sú mi úzke, potreboval by som väčší obvod pásu, cca o 10 cm.
URL : https://www.valka.cz/Polni-stejnokroj-vz-60-t39340#308143 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

1, 2, 3 jsou délky a A, B, C jsou šířky kalhot i blůzy a kabátu...
Koukám, že jste velkej chlap a tak jestli jsou Vám 3B úzké, pak už musíte "jít do" 3C...
URL : https://www.valka.cz/Polni-stejnokroj-vz-60-t39340#308146 Version : 0

Citace - Lowpass :

To the uniform vz. 60 pine needles for VMV:
The blouse is distinguished by the shape překlopek pockets (a pentagon instead of a rectangle), in addition, it has pockets in the front on both sides, i.e. also under the facings. There are only with the first embodiment the loops on the straps, i.e., with a thin and přišitým. Also has on the sleeves cuffs (different from the version for paratroopers - there was the full sleeve, version for VMV is the sleeve the same as the vševojskové variants, there's just sewn on a small piece of cloth with a hole for the button). Also has a switching collar using loops. Further in the back part of it into the bottom edges of the sewn rubber as some of the hood. They do not have the dust belt.

I'll put a few photos:.
Polní stejnokroj vz. 60 - Blůza polního oděvu 60 pro Vojska ministerstva vnitra.

Blůza polního oděvu 60 pro Vojska ministerstva vnitra.
Polní stejnokroj vz. 60 - Detail pětiúhelníkové náprsní kapsy a manžety rukávu.

Detail pětiúhelníkové náprsní kapsy a manžety rukávu.
URL : https://www.valka.cz/Polni-stejnokroj-vz-60-t39340#576474 Version : 0
I just wanted to add the details of the variant for the troops of the VMV. I served in the early 80's. years for PS and 60-ky, we had nafasovány. Walked in them to work, on military training, but in the winter in the field and to the services, in particular in terrains inaccessible to civilian persons. Matters to the company commander. Some of the blouses were still sewn on the tips of the collars of the green stripes, without the dog heads, however, the version with two pockets were few and far between. To mix the variants could occur between the years 1965 to 1972, when it was the PS under the Ministry of defence. However, on a lot of historical photos of the marches of the 60. years are seen by the most of the blouse jednokapsové with sewn límcovými facings..
URL : https://www.valka.cz/Polni-stejnokroj-vz-60-t39340#618742 Version : 0

Diskuse

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Dobrý den,
Dostal jsem jehličkovou blůzu a nedaří se mi přesně zjistit o jakou variantu se jedná. Její nejvýraznější odlišností je stahovací pásek v pase, který má v sobě všitou gumu, a má zapínání na dva knoflíky. Blůza má také po třech větracích otvorech v každém podpaží. Znaky: KRAS - 07 2B 64 P
Mohu dodat fotky, bude-li třeba.
Předem děkuji za reakce.
URL : https://www.valka.cz/Polni-stejnokroj-vz-60-t39340#601716 Version : 0
This is the first (or one of the first) variant, it has internal flaps at the waist, in the sleeves, a snap belt under the neck, the buttons of the closure are covered by a flap for another button and it is made of a solid material with a high grammage.
I don't know if it was made for any particular weapon, I think it was an all-military piece of equipment.
URL : https://www.valka.cz/Polni-stejnokroj-vz-60-t39340#646576 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more