Dreyse 1848

jednoranná puška

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

TTD
Úsťová rychlost : 305 m/s
Dostřel : 600 m (efektivní)
Váha : 4.7 kg
Délka : 142
Délka hlavně : 91
Kapacita zásobníku : jednoraná zbraň
Rychlost palby : 6 - 9 ran za minutu
URL : https://www.valka.cz/Dreyse-1848-t38326#145888 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Jen málo zbraní souvisejících s naší historií je tak obestřeno nimbem tajemství a zároveň i po 140 letech jsou informace o nich i ve vážených publikacích zcela zkreslené. Mnohde se dodnes dočteme že pruská jehlovka byla zbraň utajovaná a pro rakouská vojska ve válce v roce 1866 zcela překvapující. To je ovšem nesmysl, puška byla sice původně v roce 1848 zavedena jako lehká perkusní puška, ale toto bylo v roce 1855 změněno na Jehlovka vzor 1848(v originále Zündnadelgewehr 1848) a puška v té době už nebyla žádným tajemstvím. Byla poprvé použita v pouličních bojích s povstalci v květnu 1849 v Drážďanech. Dokonce už začátkem šedesátých let vyšlo v rakouském vojenském tisku podrobné pojednání srovnávající tuto pušku s rakouskými zbraněmi. Další možnost pak měli Rakušané v roce 1864 kdy po boku Prusů bojovali ve válce s dány. I rychlost palby která je uváděna jako 3x – 5x vyšší než u rakouských předovek systému Lorenz je podle pokusů z devadesátých let dvacátého století dosti nadsazená, povedlo se dosáhnout výsledku 2,5x -3x, tedy rychlejší ale ne tak mnoho jak se píše (pokusy byly prováděny ve VHÚ). Další tradovanou legendou je že výhodou proti předovkám rakouské armády byla možnost nabíjení vleže, i to je nesmysl, rakouský předpis z roku 1862 (tedy ten platný v době války z roku 1866) nazvaný „Abrichtungs-Reglement für die kaiserlich-königlichen Fuss-Truppen“ uvádí výcvik pro nabíjení Lorenzovy pušky ve stoje, vleže, v kleče a dokonce i v sedě, problém tedy nebyla nemožnost tohoto nabíjení a jde jen o další nesmysl navršený kolem této pušky. Zdá se že tyto nepřesnosti a často i vyložené lži byly uvedeny do oběhu krátce po bitvě u Hradce Králové kde došlo k porážce rakouských vojsk, k tomu ovšem došlo především proto že Rakušané útočili v sevřených řadách a „na bodák“ tím pruské pěchotě umožnili využít vyšší rychlost palby (i Prusové při útoku stáli) a převaha rakouských zbraní co se týká dostřelu a přesnosti (předovky Lorenz v těchto parametrech jehlovku o dost překonávaly) nebyla využita.
Vlastní jehlovka vznikla původně jako předovka (byla patentována už roku 1827) a byl v ní využit poznatek že na odpálení kapsle v perkusní zápalce stačí i relativně malý náraz jehlou. Nicolaus Dreyse (*1787 – +1867) toto využil tak že do tehdy běžné papírové patrony umístil perkusní roznětku která se opírala o střelu (byla tedy uvnitř náboje vepředu) a k jejímu odpálení pak použil jehlu která náboj probodla a narazila na roznětku. Při pokusech s jehlovkou nabíjenou zepředu ale hrozilo že střelec pokud zapomene jehlu v přední poloze bude při nabíjení zraněn, protože k výstřelu dojde už při nabíjení (při doražení střely). Takto byl zraněn i vynálezce Nicolaus Dreyse při svých pokusech. Zřejmě v této době se rozhodl překonstruovat zbraň na nabíjení zezadu, je zajímavé že zadovky pro něj nebyly neznámé, protože na své „tovaryšské pouti“ pracoval i v pařížské dílně puškaře Paulyho který zadovku řešil na zadání císaře Napoleona (puška byla sice oceněna ale zavedena už nebyla). Dreyse tedy vytvořil odsuvný závěr který obsahoval jehlu a zároveň umožnil nabít papírový náboj do hlavně. Tento válcový závěr měl sice ještě do dokonalosti daleko, ale byl to značný krok vpřed ve vývoji zbraní. Závěr byl dosti složitý a na jeho obsluhu bylo ve výcviku uvedeno šest kroků (každý měl dva pohyby). Zbraň byla v Prusku zavedena a vynálezce dostal od vlády dotaci na výstavbu továrny, kterou postavil ve svém rodném městě Sömmerda. Po válce s Dánskem pak byl Nicolaus Dreyse v roce 1864 povýšen do šlechtického stavu. Jehlovka byla potom po válce s Francií shledána zastaralou (jehlovky Chasepot ji dost překonávaly) a byla postupně předána do skladů a ve výzbroji ji nahradily dokonalejší zbraně.
URL : https://www.valka.cz/Dreyse-1848-t38326#145904 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more