1683 - 1699 Turecká válka

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

1683 - 1699 - Turecká válka
URL : https://www.valka.cz/1683-1699-Turecka-valka-t36727#138211 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Roku 1678 vypuklo v Uhrách povstání Imicha Thököliho, kterého podporovali Turci. Ti toho využili jako záminky a zahájili známé obléhání Vídně, kde byli 1683 poraženi po příchodu polských jednotek vedených králem Janem Sobieskim.
turci sice po Dunaji ustoupili, ale válka pokračovala a jak Polsko, tak Habsburkové velice stáli o ruskou pomoc. Poláci utrpěli v roce 1685 od Turků těžkou porážku a tak příštího jara dorazilo polské poselstvo do Moskvy ve snaze uzavřít rusko-polské spojenectví. Po vleklých jednáních dosáhly obě strany svých cílů. Polsko oficiálně odstoupilo Kyjev Rusku a navždy se zřeklo nároku na toto město. Ve Varšavě si král Jak Sobieski zoufal nad ztrátou Kyjeva a kdy se smlouvou vyslovil souhlas, z očí mu kanuly slzy. Ruská regentka carevna Sofie se zavázalo, že vyhlásí válku osmanské říši a zahájí útok na slutánova vazala, krymského chána. Ruským motivem tedy v prvním střetu s Tureckem nebylo dobytí Cařihradu, ale aby potvrdilo svůj nárok na Kyjev.
V květnu 1687 se vydala ruská armáda o 100 tisících mužích na pochod cestou na Orel a Poltavu. Velitel kníže Vasilij Golicyn postupoval pomalu v obavách z toho že mu tatarská jízda objede vojska a napadne týl. 13.6. tábořil na dolním Dněpru, 240 km od Perekopu, zatím beze střetu s nepřítelem. Tataři zlolili jinou taktiku a zapálili step, aby ruská vojska neměla žádnou píci. Necelých sto kilometrů od Perekopu Golicyn zastavil a dal se na ústup. V hlášeních do Moskvy vylíčil úspěch, ale realita byla jiná - čtyřměsíční pochodování stálo jeho armádu 45 tisíc mužů, aniž by došlo k boji s nepřítelem.
v tažení roku 1687 Poláci víceméně drželi své pozice, Rakousko a Benátky dobyly některé pozice v Uhrách a Egejském moři. Další rok byl bez ruské akce, zatímco proti Polsku se soustředila turecká vojska a sultánův spojenec francouzský král Ludvík XIV. zaútočil na habsburské državy v Německu. V této situaci zvažoval polský král Jan Sobieski i rakouský císař Leopold o míru s Turky. S pokračováním bojů souhlasili jen za podmínky, pokud Rusko dostojí svům závazkům a obnoví nápor na Krym.
Na jaře 1688 boj zahájil výpad tatarského chána na Ukrajinu , ohrožoval Poltavu a Kyjev a postoupil téměř ke Karpatům. Na podzim se vracel na Krym s 60 tisíci zajatci. Počátkem března vyrazil Golicyn na jih se 112 tisíci muži a 450 děly. u Samary se k armádě připojil kozácký ataman Mazepa s 16 tisíci jezdci. v polovině května když se vojsko blížilo k Perekopské šíji, se objevil oddíl 10 tisíc tatarských jezdců a napadl Kazaňský pluk, jemož velel Boris Šeremetěv (budoucí maršál). Rusové byli přemoženi a po prolomení jejich linií se dali na útěk. Tataři se obrátili na zásobovací vozy, ale Golicynovi se podařilo jejich útok zastavit dělostřeleckou palbou. 16. května přišly přívalové děště a kolem trénu se objevil další tatsrský oddíl, ale opět se dělostřelectvu podařilo útok odrazit. 30. května dorazili Rusové přes hliněný val, který se táhl napříč Perekopskou šíjí. Golicyn s unaveným vojskem se nepokusil o útok, zahájil vyjednávání o možném separátním míru a po neúspěchu jednání se opět dal na ústup, zatímco do Moskvy opět posílal zprávy o vítězství. Ztráty tohoto tažení - 35 tisíc mužů a 70 děl.




.........................
URL : https://www.valka.cz/1683-1699-Turecka-valka-t36727#252348 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more