Ogilvy, George Jacob

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

George Jacob Ogilvy


velitel špilberské pevnosti


V Čechách se jeho jméno psalo Ogilvy, ale původně se zřejmě psal O´Gilvy, neboť pocházel ze starobylého skotského šlechtického rodu, jehož počátky se připomínají již od 12. století. Během švédského obléhání Brna se proslavil jako velitel Špilberku.


Bohužel však o něm není mnoho známo. Narodil se pravděpodobně roku 1605 ve Skotsku. Živil se jako námezdný kondotiér. Roku 1627 sloužil v dánském vojsku v hodnosti kapitána. Později, jako přesvědčený katolík, vstoupil do služeb Habsburků.


V jedné z bitev ztratil paži a od té doby se mu říkalo „Jednoruký“. Jeho služby však byly oceněny. Někdy kolem roku 1630 byl jmenován velitelem špilberské pevnosti v Brně. To znamenalo pravidelný příjem a současně celkem klidný život. Tedy do okamžiku, než přitáhl nepřítel.


O´Gilvy zabezpečoval obranu Brna roku 1643, když švédská vojska přitáhla k městu poprvé. Obléhání naštěstí netrvalo dlouho. Jednoruký Skot se projevil jako schopný odborník, ale jako velitel nebyl oblíben ani u brněnských měšťanů, ani u vlastních vojáků, jak vyplynulo z dochovaných městských dokumentů. Bylo tomu tak bezpochyby kvůli jeho cholerické a nepříjemné povaze.


Když Švédové přitáhli znovu roku 1645, O´Gilvy opět očekával, že bude jmenován velitelem města. Tato funkce však byla svěřena Raduitovi de Souches. To O´Gilvyho urazilo, neboť zde sloužil již 15 let, byl znalcem místní situace a navíc byl o tři roky starší než de Souches. Ten byl ještě ke všemu hugenot a bývalý švédský důstojník.


Okolnosti však vyžadovaly, aby spolu oba důstojníci začali spolupracovat. Je skutečným divem, že tito dva muži, oba pověstní svojí prchlivostí a nesympatickou povahou se skutečně dokázali spolu dohodnout. Zřejmě si však oba uvědomovali svoji odpovědnost - oba byli zkušenými profesionály svého oboru a jen na nich ležela budoucnost města.


O´Gilvy zřejmě také dokázal uznat de Souchesovu převahu ve vedení pevnostní války. Nechal si prý od Francouze radit ohledně opevnění apod. Nicméně oficiálně byl O´Gilvy de Souchesovi podřízen až 15. května.


Odvážný Skot si vedl při obraně Špilberku dobře. Pevnost byla uhájena a na úspěšného velitele čekaly pocty. Purkmistr města Brna spolu s městskou radou společně vydali 13. 10. 1645 osvědčení, v němž se pravilo, že de Souches i O´Gilvy si vedli při obraně statečně a ze všech sil hájili město.


Císař Ferdinand III. O´Gilvyho za odměnu povýšil do hodnosti plukovníka a jmenoval ho doživotním velitelem Špilberku. Dále mu udělil titul svobodného pána. Po získání inkolátu do panského stavu někdy po roce 1650, mohl O´Gilvy na Moravě nabývat majetek. V Želešicích zakoupil svobodný mlýn s domky, založil rodinu a v poklidu strávil zbytek života. Zemřel zřejmě roku 1661 a je pohřben v klášterním kostele svatých Petra a Pavla v Rajhradě.
URL : https://www.valka.cz/Ogilvy-George-Jacob-t35100#127973 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more