Narvik - Donald Macintyre

Diskuse

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Narvik - Donald Macintyre


Vydala Mladá fronta
Edícia Archiv


Túto knižku som čítal asi pred rokom a musím uznať,že som z nej mal po jej dočítaní velmi dobrý pocit. Ked som bol nedávno knižnici a zbadal som ju v regáli,hned som si spomenul,aké to bolo super počteníčko,takže som ju požičal znova a opäť som ju prelúskal,čo sa mi stáva len u fakt málo kníh,aby som ich čítal dva krát v tak krátkom časovom rozmedzí.
Celou náplňou knihy sú boje Nemcov proti Nórskym a expedičným Britským vojskám na Nórskom území. Úvod patrí popisu udalostí,ktoré priviedli Hitlera k myšlienke obsadiť Nórsko a zabezpečiť si tak prísun železnej rudy. Súčasne sú opísané prípravy Britov na preventívne obsadenie Nórska,aby ho skôr neobsadili Nemci.
Kedže aj Nemci aj Briti sa chystali uskutočniť v podstate podobné operácie s tým istým cielom (obsadiť Nórsko) a v pomerne tom istom čase je isté,že o rôzne nečakané prekvapenia a zvraty na oboch stranách nebude núdza. Také bolo vlastne celé Nórske ťaženie, v niektorých momentoch chaotické a s dosť nečakanými udalosťami.
Kniha však nepopisuje len boje v samotnom Narviku ale takmer celé Nórske ťaženie. Sú tu popísané námorné bitky, Nemecké a Britské námorné výsadaky, nálety bombardérov na vojnové lode,ústupy. O nórskom ťažení pokial viem nie je príliš vela kníh takže ani nie je moc velká konkurencia ale kniha od Macintyra je myslím celkom v pohode Smile
O tom,že kniha je zaujímavá aj pre úplného laika z histórie svedčí,že môj známy,ktorý o druhej svetovej nevie nič, túto knihu celú prečítal a dokonca ju tak prežíval,že na pár dní ho začala Druhá svetová zaujímať Very Happy
Takže odporúčam ako knihu o Nórskom ťažení a tiež ako ukážku,aké všetky možné omyly sa môžu počas vojny stať.
Ide o staršiu knihu, vydanú roku 1989. či vyšlo aj novšie vydanie netuším,ale pôvodné vydanie z roku 89 nájdete iste v každej mestkej knižnici.
URL : https://www.valka.cz/Narvik-Donald-Macintyre-t35030#127557 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more