7. výsadkový pluk zvláštního určení [1961-1969]

7th Special Purpose Airborne Regiment
     
Název:
Name:
7. výsadkový pluk zvláštního určení 7th Special Purpose Airborne Regiment
Originální název:
Original Name:
7. výsadkový pluk zvláštního určení
Datum vzniku:
Raised/Formed:
01.09.1961
Předchůdce:
Predecessor:
22. výsadkový průzkumný prapor 22nd Airborne Reconnaissance Battalion
Datum zániku:
Disbanded:
01.09.1969
Nástupce:
Successor:
4. výsadkový prapor zvláštního určení 4th Special Purpose Airborne Battalion
Nadřízené velitelství:
Higher Command:
01.09.1961-01.09.1969 Zpravodajská správa Generálního štábu
01.09.1961-01.09.1969 Intelligence Main Directorate of General Staff
Dislokace:
Deployed:
01.09.1961-01.09.1969 Holešov, ? /

Velitel:
Commander:
01.09.1961-DD.MM.1966 Šedina, Miroslav (Podplukovník)
DD.MM.1966-01.09.1969 Košan, Vladimír (Podplukovník)
Podřízené jednotky:
Subordinated Units:
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
Čestný název:
Honorary Name:
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
Vyznamenání:
Decorations:
DD.05.1967 Řád rudé hvězdy
Poznámka:
Note:
krycí číslo VÚ 7374 cover number VU 7374
Zdroje:
Sources:
http://www.vojenstvi.cz
http://www.army.cz
http://kvvholesov.clay-eva.cz
Sovadina, F.: Osmašedesátý. 7. výsadkový pluk zvláštního určení - Holešov 1961 - 1969. Město Holešov, 2008
Šolc, J.: Červené barety. Naše vojsko, 2003
Dufek, J.: Jednotky zvláštního určení. KVV Holešov, 2011
Dufek, J.: VÚ 7374
Macák, M.: Tváří v tvář okupaci
URL : https://www.valka.cz/7-vysadkovy-pluk-zvlastniho-urceni-1961-1969-t35027#379007 Version : 0
7th Airborne Regiment - Holešov (1961 - 1969)
VÚ 7374

The establishment of the 7th Airborne Regiment of the ZU in Holešov officially took place on September 1, 1961, with Colonel Miroslav Šedina and Colonel Vladimír Košan in command. Its members were tasked to carry out reconnaissance and diversionary operations in groups of eight to ten men within 300 to 400 kilometres of the Czechoslovak border during the war. The unit's main tasks included crippling the command system and making the enemy's communications difficult, but its main mission was to seek out and destroy means of nuclear attack.

It was a unit located under the direct authority of the Intelligence Administration of the General Staff of the CSLA. The basis for its creation was the 22nd Airborne Reconnaissance Battalion, by then part of the 22nd Airborne Brigade. The battalion was established on 1 October 1959 on the basis of the existing brigade reconnaissance company. At the time of its creation, the battalion was located in the garrison Sabinov, but during the brigade's relocation carried out in late summer 1960, its new location became Holešov.

The 22nd Airborne Reconnaissance Battalion included three airborne reconnaissance companies and one radio company in addition to the security units. In total, the unit numbered just under 300 personnel. The core of the 7th Airborne Regiment ZU consisted of two reconnaissance battalions. Each of them consisted of three reconnaissance companies and one radio company. The unit also included an automobile company, an economic platoon, a balloon platoon (since 1962 a squad) and a dispensary. The total number of personnel of the unit when it was established was almost 600. Later, as a result of the increase in the number of platoons in the reconnaissance companies from two to three, they exceeded the 700 planned manpower. Members of the regiment had only light armament represented by pistols, submachine guns (among others submachine gun vz. 61 Škorpión was developed for this regiment) and armoured rifles. The equipment was supplemented by a considerable number of radios and several dozen cars. The unit was disbanded on 30 August 1969. On the basis of the abolished regiment, the 4th Special Purpose Airborne Battalion was formed, which was stationed at the Prostějov garrison and was subordinate to the 22nd Airborne Regiment.
URL : https://www.valka.cz/7-vysadkovy-pluk-zvlastniho-urceni-1961-1969-t35027#127534 Version : 0

Diskuse

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

grupíku, je vhodné používat celé názvy útvarů - 7. výsadkový pluk, vzhledem k tomu, že byl přímo podřízeným útvarem ZS GŠ byl označován jako 7. vp ZU tedy 7. výsadkový pluk zvláštního určení.
Podobně tomu bylo (myslím označení ZU) u několika dalších útvarů - třeba u radiotechnického uzlu apod, tyto útvary byly nejen ZU, navíc měly všechny "šťastnou sedmičku" - mám dojem, že to vycházelo z tehdejšího OOB ČSLA.
URL : https://www.valka.cz/7-vysadkovy-pluk-zvlastniho-urceni-1961-1969-t35027#128524 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Palíku,


bohužel tě zklamu - oficiální název útvaru byl pouze "7. výsadkový pluk" a od svého vzniku až do zániku byl bezprostředně podřízen Zpravodajské správě GŠ ČSLA. Archivní fond útvaru se můžeš prostudovat ve Vojenském ústředním archivu v Praze.
URL : https://www.valka.cz/7-vysadkovy-pluk-zvlastniho-urceni-1961-1969-t35027#129652 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

To g.d.:
Omlouvám Embarassed se za oslovení, které Vás očividně popudilo Evil or Very Mad , nicméně nebylo myšleno nijak pejorativně.
Pokusme se tedy diskutovaný problém formulovat jako otázku:
Byl 7. výsadkový pluk, vzhledem k předurčení a „metodám a formám“ předpokládané či plánované činnosti minimálně po určitou dobu a v některých (oficiálních tehdejších i pozdějších) dokumentech označován jako 7.vp ZU – zvláštního určení (či SU – speciálního určení, jak jsem vcelku nedávno v jednom z dokumnetů nalezl)?
Odpověď zní ANO, takto byl označován a to přímo zkratkou v oficiálních služebních dokumentech a nejen v dokumentech veřejně přístupných…
Tomu také (myslím tím logice věci, bez ohledu na to, že „tam kde končí lidská blbost, začíná vojenská logika“) odpovídá pozdější „reformování zdravého jádra“ respektive zbytku útvaru ve 4.vpr SU v sestavě 22.vb (Prostějov).
Mimochodem, pozdější osudy tohoto 4.vpr ZU v sestavě 22.vb jsou také neméně zajímavé…, mám tím na mysli např. „pověstné“ (rozumějme v úrovni pověstí šířené) informace o uložení uniforem a zbraní západního původu v mobilizačních (NZ) skladech útvaru… K tomu uvedu jen to, že jsem se s částí tohoto materiálu setkal a osobně měl možnost jej „více než osahat“ a vyzkoušet (i na střelnici), přitom přiznávám, že k tomu došlo o mnoho let později.
Ještě jednou jsem pročítal články v Koktejlu, Reflexu a Sme.sk, na které odkazujete … a narazil jsem na věc, která mne minimálně poněkud zaráží.


V jednom z článků (tuším, že v Reflexu) je konstatováno „odborníkem“, že útvar (7.vp) byl vybaven nejen samopaly Sa vz.61, ale také pancéřovkami RPG-7 československé výroby, které byly vyvinuty speciálně pro tento pluk.
Pokud se nemýlím, tak RPG-7 je zbraň sovětské výroby a pochybuji, že by byla její výroba na území tehdejší ČSSR zavedena (byť jen v rámci licence) – za dobu mé vojenské služby jsem totiž nenarazil na tuto zbraň, v naší zemi vyrobenou.
Další konstatování, které je z mého pohledu více než „poněkud zavádějící“, je výrok o možnosti vedení palby z této zbraně ze stanoviště v místnosti. Na rozdíl od obsahu zmiňovaného článku (který cituje vzpomínky pamětníka) nespočívá ohrožení střelce z RPG-7 v takovém případě „spálením poloviny kyslíku“, ale jeho velmi pravděpodobným poraněním „odraženými“ horkými až žhavými výtokovými plyny a drobnými zbytky výmetné náplně.
Pokud se nemýlím, tak v té době jedinou protitankovou zbraní této kategorie, kterou bylo možno z místnosti odpálit, byla úpancéřovka Panzerfaust 4 německé výroby, u které byl jako „protiváha“ vystřeleného projektilu využit svazek vláken (nevzpomenu si již, z jakého materiálu), která se ihned po opuštění výtokové trysky rozptýlila (a eliminovala nejen tok horkých plynů/spalin z výstřelu, ale také do jisté míry demaskující světelný efekt).
Další ze „vzpomínek pamětníků“, která konstatuje, že (příslušníci pluku) …“zadání se dozvídali až před nástupem do letadla“ , svědčí o totální nekompetentnosti „pamětníka“, protože to už hraničí s výplody autora scénářů série filmů Rambo 1 až 99 – takhle se zachovat k vojákovi totiž považuji za něco hraničící s trestným činem a to na základě vlastních zkušeností z výcviku a přípravy průzkumných orgánů před zasazením k plnění úkolu v hloubce sestavy…


Tak, jak je to popisováno v článku, se to prostě nedělalo a doufám, že ani nedělá a dělat nebude…


Pokud se týče hořkého konce 7.vp jako samostatného útvaru, skutečně jsem přesvědčen o tom, že v poslední fázi své existence byl z podřízenosti tehdejší ZS GŠ (článek hovoří o Zpravodajské správě MO, což je další „nonsense“) převeden do podřízenosti Velitelství ZVO, o čemž kromě vzpomínek účastníků hovoří i některé dokumenty o kontrolní činnosti příslušníků ZS ZVO u předmětného útvaru.
URL : https://www.valka.cz/7-vysadkovy-pluk-zvlastniho-urceni-1961-1969-t35027#129802 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Mimochodem, pokud se týče válečného určení 7.vp, ten měl být v případě branné pohotovosti státu (rozumějme mobilizace) převeden z podřízenosti ZS GŠ do podřízenosti ZS ZVO stejně tak, jak tomu mělo být u agenturní složky ZS GŠ včetně jejích sil a prostředků (a tedy i agenturních sítí na území ČR i v zahraničí.)… velitelství ZVO se ve válečné organizaci ČSLA a Varšavské smlouvy stával velitelstvím "Československého frontu"...
Tím samozřejmě nezpochybňuji skutečnost a konstatování gruppe.drei, že "mírově" byl 7.vp přímo podřízeným útvarem ZS GŠ.
URL : https://www.valka.cz/7-vysadkovy-pluk-zvlastniho-urceni-1961-1969-t35027#129804 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more