Prétoriánská garda

Diskuse

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Toto je pokračování diskuse o prétoriánské gardě z tématu "Rím. Legionárske denáre" ze dnů 30.-31.8. 2005
URL : https://www.valka.cz/Pretorianska-garda-t34023#123937 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Nazdar!

Citace :

Keď si prepočítaš počet prétoriánov a iných jednotiek je skóre vysoko v prospech prétoriánov.

Tohle jsem asi trochu špatně pochopil. Chceš tím říct, že když se jednotka o řekněme 1000 mužích dopustí jednoho špatného činu a jednotka o 5000 mužích dvou špatných činů, je ta první pořád horší, protože míra provinění v přepočtu na jednoho muže je u ní vyšší? Shocked
Jak už jsem psal, v dosazování a pokusech o dosazení vlastních císařů na trůn jsou na tom prétoriáni a legie více méně stejně.
A když si odmyslíme pár vražd "špatných císařů" (o tom jsem psal dříve) a vůbec celkově ostudné období od začátku vlády Commoda až po začátek vlády Septimia Severa, tak už těch dalších "skvrnek na cti" až tak moc nebylo. A téměř všechny se odehrály v době vrcholných politických krizí. Jinými slovy: ano, prétoriáni se účastnili na vraždě Galby, který byl, řekněme, považován za dobrého císaře. A to je špatné. Jenže, co se v té době v římské říši dělo? Bouřily se legie na Rýně (dokonce několikrát). To není špatné a hanebné? V samotném Římě spřádali vlivní politici různé pikle proti císaři (včetně prétoriánského prefekta). To není špatné a hanebné? Zkrátka byla krize, chaos a zmatek. Hanebně se v té době chovali všichni, jenže garda je ta jednotka v Římě, která je nejvíc na očích, a proto také její pověst nejvíc utrpí. Oni totiž všichni vědí, že Galbu zavraždili prétoriánští jezdci, ale už méně lidí ví, že ho tam s nimi vraždili i vojáci z legií. A takhle to většinou probíhalo i v dalších případech. Ano, prétoriáni zavraždili Pupiena a Balbina a nějakou chvíli předtím dokonce svedli téměř regulerní bitvu s obyvateli Říma. Jenže opět musíme také zhodnotit situaci. K té bitvě vyprovokovali Římany senátoři. A podívej se, kolik v té době vládlo uznaných císařů a kolik usurpátorů. Copak to je od legií čestné, zvolit si svého císaře a v jeho jménu rabovat provincie?
Zkrátka prétoriáni opravdu nejsou bez poskvrny, jenže to ti ostatní ani zdaleka také ne. Dokonce i míra špatností je zhruba podobná, jenže u prétoriánů je to víc vidět. Prétoriáni mají velice špatnou pověst a to často dost nezaslouženě.
S pozdravem
Saša
URL : https://www.valka.cz/Pretorianska-garda-t34023#123946 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Ešte raz ti píšem že prétoriánov neodsudzujem, ale "príležitosť robí zlodeja" nehovorím že iné jednotky keby boli v situácií pretoriánov by sa správali inak možno ešte aj horšie a aj konali, ale iba v možnosti svojho dosahu (skôr si dejiny zapametajú zavraždenie cisára ako vyvraždenie dediny v Gálii).
K tej štatystike čo som uviedol ani jedna légia či iná vojenská jednotka ríma nemala na krku toľko povraždených cisárov, ale to je vina toho že boli k ním príliš blízko a to im dávalo možnosť ovplyvňovať ich voľbu alebo prípadne ich vládu či už jednotlivcom alebo celým skupinám prétoriánov.
Rozdeľovať cisárov na dobrých a zlých tiež nie je veľmi dobré riešenie veď povesti vznikali väčšinov po ich smrti a veľmi často boli roznášané ich a zveličované ich nepriateľmi na odvôvodnenie vraždy a vzbury. Veď spôsob politiky sa za tie roky príliš nezmenil. Je jasné že niektorý boli krutejší a zákernejší, ale niektorý vedeli aj svoje zločiny poriadne zamaskovať a v období severovskej dynastie a najmä po nej sa to už stáva skoro úplne neprehľadné. Takže také delenie by som ponechal stranov.
URL : https://www.valka.cz/Pretorianska-garda-t34023#123978 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Zdravím,
asi jsme si trochu špatně porozuměli. Já se tu také nechci snažit obhajovat špatné činy, které prétoriánská garda vykonala. Ale chci tu uvést na pravou míru povědomí, které o ní většina lidí má, a které se vytvořilo na základě několika více méně výjimečných situací, které nebyly standardem. Většina lidí při zmínce o prétoriánech pomyslí na ty po moci a penězích bažící vojáky, kteří nejenže podporovali tyrany, ale navíc je byli kdykoliv ochotni pro pár denárů zradit (myslím, že třeba v anglicky mluvících zemích jsou tyto konotace ještě podstatně silnější než u nás). Pěkně je tohle myšlení vidět na tvém možná dokonce v tomto směru i trochu podvědomém prvním příspěvku, který tuto diskusi odstartoval: "Veď je to vidieť aj na rímskych dejinách na vzburách proti jednotlivým cisárom keď už len za prísľub vyšších odmiena príplatkov boli ochotný ich zradiť (veľmi populárne to bolo u pretoriánov)." Ono "velmi populárne to bolo u pretoriánov" je přesně to, o čem tady mluvím. A přitom na čem toto tvrzení zakládáš? V pramenech máme za cca 300 let historie prétoriánské gardy jen jediný jasný a průkazný příklad, kdy byly prétoriánům nabídnuty předem peníze za zradu a zabití císaře a oni to udělali (Galba). Pak máme ještě jeden jasný příklad o lačnosti prétoriánů po penězích (vydražení trůnu a vůbec Commodova vláda a její následky). To je vše. Skutečně to tedy bylo "velmi populárne u pretoriánov"? To je ukázka těch mýtů a legend, o nichž jsem předtím hovořil a které jsou téměř podvědomě stále dokola opakovány. Garda je prostě stále posuzována na základě několika prohřešků, které však byly více méně výjimečné a nestandardní (nebo naopak v určitých dobách standardní i u ostatních, a proto je nelze tímto způsobem vyzdvihovat).
Záludnosti dělení císařů na dobré a špatné si samozřejmě velmi dobře uvědomuji. Proto jsem ostatně tato označení vždy dával do uvozovek. Nicméně nějaké výrazové prostředky pro vyjádření svých myšlenek jsem použit musel a žádné vhodnější prostě nebyly. Jsem si jistý, že vnímavý čtenář to pochopí.
S pozdravem
Saša
URL : https://www.valka.cz/Pretorianska-garda-t34023#124105 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more