Petr Tichý

Diskuse

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

komentare k clankum tohoto autora
URL : https://www.valka.cz/Petr-Tichy-t33180#120113 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Ovobození Hrušek ( www.valka.cz ) - zaujímavý článok, len by to chcelo doladiť niektoré nepresnosti:


1. Nemecký protilietadlový kanón nemal kaliber 22 mm, ale 20 mm (myslím že je to uvedené na dvoch, alebo troch miestach textu)


2. Americké tanky nepoužívali kanóny s kalibrom 78 mm, buď mali 75 mm, alebo 76 mm. Myslím že kaliber 78 mm ani neexistoval.
URL : https://www.valka.cz/Petr-Tichy-t33180#193643 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Jako mírně znalý věci,...(poskytl jsem nějaké materiály,..Smile))


Takže první chybka u FlaKů vznikla přepisem z knihy vydané v Hruškách. Jde o jakousi kroniku Hrušek. Jmenuje se Almanach občané své obci. Vydal ji OU Hrušky (těsně před odstoupením jeden ze starostů). Šlo samozřejmě o jednohlavňové německé 2cm FlaK 38 (od P.Tichého mám dokonce doma jednu muniční bednu z toho flaku). Našl jsem i nějaké nábojnice. pamětníci vzopmínají jak se na něm točili jako na kolotoči,... Foto zatím neexistuje
Panter (alespoň ten co zůstal KO) byl verze G late (štít s podbradkem) a v páskové kamo.
Ohledně US tanku. Šlo pravděpodobně o M3 Stuart (nebo Su 76). Stuarty byly použity( spolu s T-34/85) u jednotek 1.G.J.M.S. Fotografie těchto strojů ze zničeného Lanžhota (osvobozen dva dny před Hruškama - vzdálenost cca 12kiláků) jsou známé. Při psaní článku na mém webu (a Peťovi poskytnutém) jsem vycházel ze vzpomínek několika pamětníků označujících stroje jako Valentiny. Vzhledem k nedostku detailnějších info jsem měl za to, že šlo opradu o Stuart. Popisy ve vzpomínkách byly velice nepřesné,....pouze se shodovali v nápisu na věži. Později mě kontaktoval kolega a ukázal mě kresby (KVH Litobratčice) valentina zničeného u Lanžhota,.... takže je možné se v konečné fázi mohlo jednat o M3 Stuart, Valentine i Su 76.
Ráže 78mm je samozřejmě špatně.
Nejsem odborník na tyto tanky ale vybavuje se mě
76,2mm u Su 76 (logicky)
40mm u Valentina (ovčem nevím jestli je rusové nějak nepřezbrojili,..)
37mm u M3?
,...........dohledat !
URL : https://www.valka.cz/Petr-Tichy-t33180#193712 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more