Stín vítězství - Viktor Suvorov

Diskuse

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

V nakladatelství Naše Vojsko vyšla výborná kniha kontroversního autora - bývalého profesionálního sovětského rozvědčíka V.B.Rezuna - píšícího pod pseudonymem V.Suvorov. Na 293 stranách demaskuje další z tajemství skrytých v ruských archivech, na které se jako zdroj zhusta odvolává. Se svým už typickým sžíravým sarkasmem strhává oponu nad modlou sovětského vojenství "supermaršálem" Žukovem. Začíná od drobných propagandistických bludů (hrdinní panfilovci..) a končí hrůzami sovětské okupace Německa. Odhaluje s častými odkazy na memoáry "Vzpomínky a úvahy" (G.K.Žukov) jeho v knize uvedené poválečné lži, záměrně vytvářený kult osobnosti, ale také cituje obecně neznámé memoáry ostatních generálů, kde v odkazech na Žukova - líčí značně odlišný obraz nesmírně krutého a vládychtivého, omezeného člověka s velmi chabými schopnostmi velet a cokoliv plánovat. Popisuje detailně jeho podřízené i nadřízené - hrůznou bandu bizardních charakterů mezi nimiž je Stalin - v tomto srovnání nejsvětlejší figurou.
Je zdůrazněn provokační a dobyvačný charakter sovětské předválečné politiky, kdy útokem na Finsko, obsazením pobaltských republik a rumůnské Besarábie - ohrozil bezprostředně zdroje dřeva, rudy a nafty rozpínající se německé říše a tak na sebe Sovětský svaz de fakto - přivolal útok Německa. Rozmístění celé "rudé armády" na "krok" od státních hranic a absence jakékoliv strategie obrany - vedla k nejničivějším ztrátám v dějinách válek.
Brilantní analýza na podkladě stále ještě ne zcela dostupných informací z archivů...vřele doporučuji k přečtení.
URL : https://www.valka.cz/Stin-vitezstvi-Viktor-Suvorov-t32734#118437 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more