BEL - Vigneron

     
Název:
Name:
Vigneron Vigneron
Originální název:
Original Name:
Vigneron
Kategorie:
Category:
samopal sub-machinegun
Výrobce:
Producer:
Societe Anonyme Precision Liegoise
Technické údaje:
Technical Data:
 
Hmotnost nenabité zbraně:
Weight Unloaded:
3 kg 6.61 lb
Ráže:
Calibre:
9 mm
Náboj:
Cartridge:
9 mm Luger (9x19 mm)
Délka:
Length:
612 mm 2ft 0,08in
Délka hlavně:
Barrel Length:
305 mm 1ft
Kapacita zásobníku:
Magazine Capacity:
32
Výkony:
Performance:
 
Rychlost střelby:
Rate of Fire:
620 ran/min 620 rpm
Úsťová rychlost:
Muzzle Velocity:
- m/s - ft/s
Uživatelské státy:
User States:
Poznámka:
Note:
- -
Zdroje:
Sources:
www.nazarian.no
www.cheaperthandirt.com
URL : https://www.valka.cz/BEL-Vigneron-t31283#400838 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Po WWII byla belgická armáda vyzbrojena směsí německých, britských a US samopalů. bylo proto rozhodnuto zavést jednotnou zbraň v této kategorii. Armáda chtěla moderní a pokud možno domácí zbraň. Do soutěže se přihlásilo několik firem se svými prototypy. Byly to : IMPERIA modifikovaný a vylepšený STEN, RAN od Bruselské firmy Repousmetal S.A., Vigneron a několik prototypů firmy FN. Z nich byl vybrán Vigneron, samopal plukovníka belgické armády George Vignerona, zbraň byla oficiálně zavedena v roce 1953. První zbraně byly vyrobeny u firmy Societe Anonyme Precision Liegeoise v Herstalu (subdodávky byly od firmy State Arsenal at Rocourt v Liege). Další zbraně se vyráběly u společnosti Ateliers de Fabrications Electriques et Metalliques v Bruselu.
Zbraně ve verzi M1 mají seriová číslo do 21 300, potom nastoupil model M2 lišící se změnami na miřidlech (kryt mušky) a dalšími drobnostmi.
samopal byl užíván hlavně jednotkami pro něž byla standardní puška nevhodná, tedy osádkami obrněných vozidel, dělostřelci a výsadkáři. Byl zaveden i u četnictva (jde o část armády) kde byl později nahrazen koncem 70´let samopalem UZI. V armádě byl nahrazen útočnou puškou FNC a poslední jednotky byly přezbrojeny počátkem 90´let, některé záložní jednotky ho údajně mají ve výzbroji dodnes.
Samopaly byly užity v Kongu kde je měly jednotky belgické armády a po osvobození i po nějakou dobu „lidové jednotky“ (zde byl nahrazen AK). V povstaleckých jednotkách v Kongu se užívá dodnes. Samopalem byly vyzbrojeni i civilní řidiči firmy Union Miniere pro svou obranu v těchto poněkud divokých krajích. Někdy je zde pro snazší nošení zkracována hlaveň, což samozřejmě zhoršuje přesnost. Samopal se dostal i do výzbroje IRA (zřejmě přes belgické katolické organizace) a jsou známy fotografie členů IRA s Vigneronem.
URL : https://www.valka.cz/BEL-Vigneron-t31283#112854 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Jde o poválečný samopal inspirovaný MP 40. Byl používán jednotkami v Belgickém Kongu a později i ve Vietnamu. Zbraň má žebrovanou hlaveň pro lepší chlazení, výsuvnou ramenní opěrku a zásobník téměř identický s MP 40


TTD:
jméno:
ráže: 9 mm
náboj : 9x19 mm (Parabellum
délka: 612 mm (se zasunutou opěrkou)
délka hlavně:305 mm
počet drážek : 6 pravotočivých
váha nabité zbraně: 3,68 kg
váha prázdné zbraně: 3 kg
zásobník: 32nábojů, schránkový
rychlost palby: 620 ran za minutu (teoretická)
úsťová rychlost: m/s
země původu : Belgie
vyráběn :
Na prostřední fotce je kromě dalších věcí a vlastní zbraně i plnička zásobníků - je to ten přístroj s mosaznou páčkou vlevo vedle samopalu
URL : https://www.valka.cz/BEL-Vigneron-t31283#112847 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

má troška....
URL : https://www.valka.cz/BEL-Vigneron-t31283#119529 Version : 0

Diskuse

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Ty zásobníky jsou stejné, liší se jen o pár mm- zásobník z Vignerona je větší než zásobník z MP. Jde o poměrně častý druh podvodu na burzách, zásobníky se orazí a vydávají za originály, smutné...
URL : https://www.valka.cz/BEL-Vigneron-t31283#400897 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more