CUB - Playa Girón - Muzeum intervence

Museo de la Intervención

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Museo de la Intervención, Playa Girón


Pokus o zvrácení poměrů na Kubě, kdy se kubánští exulanti, podporovaní americkou CIA, v roce 1961 vylodili v Zátoce sviní (Bahía de Cochinos), je vcelku známou historií. Poblíž jednoho z vyloďovacích prostorů, v městečku Playa Girón, tuto událost připomíná muzeum intervence (Museo de la Intervención).
Muzeum se nachází v podlouhlé přízemní budově, před kterou je malý, bílým plotem obehnaný, ale volně přístupný park. V „parčíku“ se mezi nízkými živými ploty nachází střední tank T-34/85, samohybný kanón SU-100 (oba pravděpodobně československé výroby) a britský bojový letoun Hawker Sea Fury.
Betonovou cestou mezi „téčkem“ a „sí fjůry“ se dostaneme ke vstupu do budovy muzea. Samotná vnitřní expozice se nachází v jediné místnosti, která se však rozkládá po celé ploše budovy. Jak již napovídá název muzea, expozice se věnuje pouze nezdařené invazi v Zátoce sviní.
Na svislých panelech je výstavka dobových fotografií a map se znázorněním průběhu a postupu operací. Na fotografiích je možno vidět mnoho vzácných záběrů přímo z průběhu bojů, průběhu mobilizace nebo záběry z bombardování Santiaga de Cuba. Dozvíme se zde, mimo jiné, že exulanti se vylodili ne na jednom ,ale na třech předmostích a dostali se až do hloubky 25 km do vnitrozemí, až k městu Australia (v tomto místě téměř 30% šířky ostrova!). V jedné části expozice jsou vystaveny fotografické portréty všech téměř tří set padlých příslušníků kubánské armády, společně se jménem a datem narození a úmrtí. Vše je doplněno podrobnými popiskami ve španělštině i angličtině.
V prosklených vitrýnách je expozice doplněna výstavkou osobních věcí bojovníků, ukázkami vojenské výstroje a sbírkou pěchotních zbraní, především americké a československé výroby.
Z ručních zbraní je vystavena pistole Colt M1911, samopaly vz.25 a PPŠ-41, pušky FN-FAL a vz.52 a kulomety vz.37, Browning 1919 a Browning M2. Pěchotní zbraně jsou doplněny několika minomety sovětské i americké výroby a československým protiletadlovým čtyřkulometem vz.53.


A jak se do muzea dostanete? Při cestě po dálnici z Havany do Santa Clary u města Australia odbočte směrem na Playa Larga a kopírujte východní pobřeží Zátoky sviní až do Playa Girón. V samotném Playa Girón narazíte na velkou křižovatku (spíš je to velký plac, ale klid, taková je tam jediná) - dejte se rovně a po zhruba 200 až 300 metrech bude muzeum vpravo od vás, hned vedle silnice.
Otvírací dobu se mi zjistit nepodařilo, respektive jsem se spokojil s tím, že měli otevřeno (bylo to v pondělí před polednem). Vstupné v únoru 2004 bylo 2 dolary za osobu. V muzeu sice není žádný obchod se suvenýry ani kiosek, ale občerstvit se můžete v klimatizované samoobsluze přes silnici, přímo naproti vchodu do muzea. Pokud by se vám v Playa Girón zalíbilo, hotelové bungalovy jsou hned za budovou muzea... ¡Qué se divierta!
CUB - Playa Girón - Muzeum intervence - Britský bojový letoun Hawker Sea Fury

Britský bojový letoun Hawker Sea Fury
CUB - Playa Girón - Muzeum intervence - Hawker Sea Fury a vchod do muzea

Hawker Sea Fury a vchod do muzea
CUB - Playa Girón - Muzeum intervence - Celkový pohled na muzeum

Celkový pohled na muzeum
URL : https://www.valka.cz/CUB-Playa-Giron-Muzeum-intervence-t31032#111808 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Museo de la Intervención
CUB - Playa Girón - Muzeum intervence - Československý protiletadlový čtyřkulomet vz.53

Československý protiletadlový čtyřkulomet vz.53
CUB - Playa Girón - Muzeum intervence - Samohybný kanón SU-100

Samohybný kanón SU-100
CUB - Playa Girón - Muzeum intervence - Střední tank T-34/85

Střední tank T-34/85
URL : https://www.valka.cz/CUB-Playa-Giron-Muzeum-intervence-t31032#111810 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Museo de la Intervención
CUB - Playa Girón - Muzeum intervence - Belgická puška FN-FAL a československý samopal vz.25

Belgická puška FN-FAL a československý samopal vz.25
CUB - Playa Girón - Muzeum intervence - Československá puška vz.52 a sovětský samopal PPŠ-41

Československá puška vz.52 a sovětský samopal PPŠ-41
CUB - Playa Girón - Muzeum intervence - Americký 85mm minomet M1

Americký 85mm minomet M1
URL : https://www.valka.cz/CUB-Playa-Giron-Muzeum-intervence-t31032#111811 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more