Legie v Rusku - vznik a působení 1. jízdního pluku J. Jiskry z B

Diskuse

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Kdy a kde vznikl 1.jízdní pluk Jana Jiskry z Brandýsa, jeho působení v Rusku a ČSR. Jaké je vyobrazení pamětního kříže 1.jízdního pluku (foto), kdy vzniklo a komu a za co se uděloval.
URL : https://www.valka.cz/Legie-v-Rusku-vznik-a-pusobeni-1-jizdniho-pluku-J-Jiskry-z-B-t29795#106500 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Smile Trochu dost dotazů najednou, ale budiž:


1. jezdecký pluk "Jana Jiskry z Brandýsa" vznikl 1. 7. 1918. První rozkaz pluku vyšel 11. 7. 1918. Zpočátku působil roztroušeně po eskadronách u různých vojenských skupin Čs. arm. sboru na Rusi. Mezi ostatními např. Jekatěrinburk, Syzraň, Kungurská fronta. Dále Tagil, Inza, obrana Bijsku ad.
Po návratu do Československa v roce 1920 byl sloučen s 1. dragounským plukem čs. domácího vojska a částí 11. husarského pluku čs. domácího vojska. Vznikl tak 1. jezdecký pluk československé armády.
Foto Pamětní medaile legionářského 1. jezdeckého pluku "Jana Jiskry z Brandýsa" bohužel nemám, ale viděl jsem jej. Oba jezdecké pluky čs. vojska na Rusi vydaly v roce 1948 (snad si to pamatuji správně), k 30. výročí založení obou pluků (1. jezdecký pluk "Jana Jiskry z Brandýsa" a 2. jezdecký pluk "Sibiřský") pamětní medaile v podobě křížů. Tento kříž se v případě 1. jezd. pluku uděloval všem žijícím příslušníkům tohoto pluku v daném roce.
URL : https://www.valka.cz/Legie-v-Rusku-vznik-a-pusobeni-1-jizdniho-pluku-J-Jiskry-z-B-t29795#106506 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more