Saláhuddín, Ajjúb ibn

Saladin / صلاح الدين يوسف بن أيوب‎
     
Příjmení:
Surname:
Saláh ad-Dín Ṣalāḥ ad-Dīn
Jméno:
Given Name:
Júsúf ibn Ajjúb Yūsuf ibn Ayyūb
Jméno v originále:
Original Name:
صلاح الدين يوسف بن أيوب‎
Fotografie či obrázek:
Photograph or Picture:
Hodnost:
Rank:
- -
Akademický či vědecký titul:
Academic or Scientific Title:
- -
Šlechtický titul:
Hereditary Title:
sultan Sultan
Datum, místo narození:
Date and Place of Birth:
DD.MM.1137 (?) Tikrít, Irák DD.MM.1137 (?) Tikrit, Iraq[
Datum, místo úmrtí:
Date and Place of Decease:
04.03.1193 Damašek, Sýrie
04.03.1193 Damascus, Syria
Nejvýznamnější funkce:
(maximálně tři)
Most Important Appointments:
(up to three)
sultán Egypta a Sýrie Sultan of Egypt and Syria
Jiné významné skutečnosti:
(maximálně tři)
Other Notable Facts:
(up to three)
vedl muslimy proti křižákům
založil dynastii Ajjúbovců
znám jako Saladin
He led the Muslims against the Crusaders
He founded the dynasty of Ayyubid
known as Saladin
Související články:
Related Articles:
Zdroje:
Sources:
http://en.wikipedia.org/wiki/Saladin
URL : https://www.valka.cz/Salahuddin-Ajjub-ibn-t29753#325864 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Saláhuddín ibn Ajjúb (Saladín) – egyptský sultán
arabsky: صلاح الدين يوسف بن أيوب
kurdsky: Selah′edînê Eyubî, سهلاحهدین ئهیوب

(1137 – 1193)


Narodil se kolem roku 1137 v Kurdistánu v roce 1152 vstoupil do vojska damašského sultána Núrrudína, aby se zúčastnil jeho tažení proti Fátimovcům v Egyptě. Jeho strýc Širkúha se stal egyptským vezírem ve službách Núrrudína u dvora fátimovského chalífy. Když v roce 1169 zemřel, stal se Salláhudin jeho nástupcem ve funkci vezíra. Roku 1171 sesadil posledního Fátimovce a prohlásil se za egyptského sultána pod svrchovaností bagdádského chalífy z dynastie Abbásovců. O tři roky později, po smrti sultána Núrrudína, se zmocnil i vlády nad částí Sýrie, Palestinou, Hidžázem, Jemenem a Núbií. Během následujících deseti let si podrobil i seldžucká knížata v Malé Asii a donutil je stát se jeho vazaly.

Z pověření bagdádského chalífy podnikl tažení proti křižákům a jejich Jeruzalémskému království. Na hlavu porazil křesťanská vojska v bitvě u Tiberiady 4. července 1187 a 2. října téhož roku vstoupil do Jeruzaléma. Do roku 1189 vytlačil křížáky z většiny jimi obsazených míst v Sýrii a Palestině, což vyvolalo třetí křížovou výpravu. Během ní sice utrpěl porážku od anglického krále Richarda I. Lví srdce roku 1191 u Arsúfu, ale Jeruzalém udržel ve svých rukou a následně přiměl křižáky uzavřít příměří.

Salahuddín podporoval rozvoj věd, zakládal školy a nemocnice. V roce 1177 nechal postavit káhirskou citadelu. Křížáci mu přisuzovali rytířské ctnosti, štědrost a tolerantnost, stal se hrdinou legend i pohádek. Dynastie Ajjúbovců, kterou založil, pak v Egyptě a Sýrii vládla až do roku 1250, kdy byla poražena mongolskými Hülegüovci.

zdroj:
https://en.wikipedia.org/wiki/Saladin

URL : https://www.valka.cz/Salahuddin-Ajjub-ibn-t29753#106060 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Myslím, že na tom obrázku křižáci poráží Saladdína a berou mu kříž- relikvii, bude to tak už proto, že je to obrázek z evropské středověké kroniky.
URL : https://www.valka.cz/Salahuddin-Ajjub-ibn-t29753#112910 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more