Ladislav I.

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Král Ladislav (László) I. Svatý


- vládl v letech 1077-1095
URL : https://www.valka.cz/Ladislav-I-t29280#103808 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Narodil se kolem roku 1040 v Polsku jako mladší syn krále Bély I. z rodu Arpádovců. Oženil se s dcerou bavorského vévody Welfa IV. Když v roce 1063 král zemřel, rozpoutal se boj o trůn mezi jeho starším synem Gejzou I. a jeho bratrancem Šalamounem. Ten se ještě zkomplikoval vpádem Kumánů v roce 1071. Ti podporovali nárok Šalamouna, ale Gejzovi se podařilo s podporou Byzance své nástupnictví uhájit. Když o tři roky později Gejza I. zemřel, svedl Ladislav I. vítězný boj o trůn s Šalamounem a Kumány a stal se roku 1077 uherským králem.


Král usiloval rovněž o nezávislé postavení na Svaté římské říši. Toho chtěl dosáhnout tím, že ve válce o investituru se postavil na stranu papeže proti Jindřichovi IV. V roce 1091 byl částí šlechty zvolen za krále Chorvatska, ale podařilo se mu ovládnout jen Slavonii. Rovněž zahájil postupné osídlování Sedmihradska.


Za panování Ladislava I. došlo k překonání feudální rozdrobenosti, utužení nevolnictví a posílení moci krále. Král, který se se orientoval na římsko-katolickou církev, dobudoval církevní organizaci v Uhrách, obnovil biskupství v Nitře a založil nová ve Velkém Varadíně a Záhřebu. Když 29. července 1095 zemřel, nastoupil po něm jeho synovec Koloman I. Necelých sto let po své smrti, 27. června 1192 byl Ladislav I. Svatý církví kanonizován.
Ladislav I. - Ladislav I. Svatý poráží Kumány, 1077

Ladislav I. Svatý poráží Kumány, 1077
URL : https://www.valka.cz/Ladislav-I-t29280#108095 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Doplnení:


Po Ladislavovej smrti nastúpil na trón Koloman, ktorý bol synom Ladislavovho brata Gejzu I. Ladislav mal dcéru Pirošku (Irena - byzanská cisárovna) a ešte jednu dcéru, ktorej meno kronikári nauvádzajú.
URL : https://www.valka.cz/Ladislav-I-t29280#177288 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Doplnenie


V predchádzajúcom príspevku som objavil niekoľko nepresností. A rád by som ich opravil a doplnil informácie o Ladislavovi.
1) Objavil som dva rôzne údaje o roku narodenia kráľa Ladislava a to rok 1040 ale aj 1045.


2) S naprostou istotou môžem povedať, že sa nenarodil v Nitre (opraveno v původním textu - kapa). Pretože, ešte za vlády kráľa Štefana v roku 1031 zomrel Štefanov syn Imrich. Preto Štefan, za následníka trónu určil Petra Orseola, syna svojej sestry a benátskeho dóžu. Štefan, aby upevnil Petrovo následnícke postavenie, dal svojho bratranca a zároveň najväčšieho Petrovho konkurenta Vazula (Vasiľa) oslepiť a uväzniť na nitrianskom hrade. Vazulovi synovia Ondrej I., Belo I., Levente a ich bratranec Domoslav v obave o svoje životy, museli opustiť Uhorsko. Belo I., Ladislavov otec, zostal v exile v Poľsku. Žil ma kniežacom dvore, a zúčastňoval sa všetkých vojenských podujatí svojho ochrancu kniežaťa Kazimíra. Kazimír si obľúbil svojho chránenca a dal mu dokonca za ženu svoju dcéru Rychezu. V roku 1038 po smrti kráľa Štefana nastúpil na uhorský trón Peter Orseolo, ale takmer ihneď sa dostal do sporu s uhorskou šľachtou. A o svoj trón musel bojovať so Samuelom Abom. Ten sa na dva roky stal uhorským kráľom a po jeho smrti na trón usadol opäť Peter Orseolo. Petra z uhorského trónu zosadil s pomocou kijevsko-ruského vojska Ondrej I. Belov brat. Stalo sa tak v roku 1046. Takže od roku 1031 do 1046 sa Ladislavov otec Belo I. určite nezdržiaval v Uhorsku. Veď prečo aj, keď sa mu tak dobre darilo na poľskom kniežacom dvore a v Uhorsku bol nevítanou osobnosťou. A až keď sa Ondrejovi podarilo upevniť si svoju pozíciu v kráľovstve, povolal svojho brata Bela späť do Uhorska. Stalo sa tak v roku 1048. Takže z toho vyplíva, že Ladislav sa narodil v Poľsku a nie v Nitre.


3) Ladislav mal dve manželky. Nie je úplne jasné, kto bola jeho prvá manželka. Ale uhorsko-poľská kronika hovorí o tom, že to bola jediná dcéra haličského kniežaťa Mstislava. Druhou bola Adelaida, dcéra nemeckého protikráľa Rudolfa Švábskeho. Takže nie so si celkom istý, či bol ženatý s dcérou bavorského kniežaťa Welfa IV. Aj keď táto možnosť tu je, vzhľadom na to, že uhorsko-poľská kronika nie je celkom dôveryhodná.


4) Ladislava zvolila časť chorvátskej za kráľa, ale Ladislav si tento titul a úrad neponechal, ale prepožičal ho svojmu synovcovi Almošovi.


Zdroj: Kolektív autorov -Kniha Kráľov
- Slovenské pedagogické nakladateľstvo- Mladé letá -Bratislava 2003, ISBN 80-10-00324-7


Július Sopko - Kronika uhorských kráľov zvaná dubnická
- Vydavateľstvo Rak - Budmerice 2004, ISBN 80-85501-13-9


Časopis Historická revue číslo 2/96 články - Ladislav Mokrý - Kult kráľa Ladislava
- Ján Steinhubel - Z vyhnanstva na trón
URL : https://www.valka.cz/Ladislav-I-t29280#178715 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

.
Ladislav I. - Zdroj: Archív autora. Zberateľské kartičky panovníkov.

Zdroj: Archív autora. Zberateľské kartičky panovníkov.
URL : https://www.valka.cz/Ladislav-I-t29280#427175 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more