Jindřich VI.

Henrich VI.

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Císař římský Jindřich VI.


(Kaiser des Heiligen Römischen Reiches Heinrich VI.)


narozen: 1165
zemřel: 1197


král od 1169
císař od 1191


+


král sicilský od 1194
URL : https://www.valka.cz/Jindrich-VI-t29180#103295 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Syn Fridricha I. Barbarossy, který byl od roku 1186 spoluvládce svého otce, který ho již dříve nechal korunovat na římského krále (1169), měl dalekosáhlé cíle na vytvoření světské římsko-německé říše, nijak neomezované papežem. Aby těchto cílů dosáhl, musel nejprve potlačit domácí opozici v samotném Německu, vedenou rodem Welfů.


V roce 1191 byl po otcově smrti papežem Celestinem III. korunován římským císařem. O tři roky později se mu podařilo zajmout svého protivníka - anglického krále Richarda I. Lví srdce a sňatkem s Konstancií získat téhož roku korunu Království Obojí Sicílie. Pro odpor domácí šlechty se mu však nepodařilo připojit toto území trvale k říši a zajistit si tím dědičnost sicilské a neapolské koruny pro Štaufy.


Císař Jindřich VI. usiloval rovněž o podrobení Francie a ovládnutí Středomoří a Byzance. V roce 1197 zahájil přípravy na křížovou výpravu do Palestiny, která měla tento jeho cíl realizovat, ale uprostřed příprav dne 28. září téhož roku náhle zemřel.
URL : https://www.valka.cz/Jindrich-VI-t29180#105622 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more