Fridrich I.

HRR / znám jako Barbarossa

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Císař římský Fridrich I. Barbarossa


(Kaiser des Heiligen Römischen Reiches Friedrich I. Barbarossa)


narozen: 1122
král od 1152
císař od 1155
zemřel: 1190
URL : https://www.valka.cz/Fridrich-I-t29164#103262 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Narodil se v roce 1122 jako synovec bezdětného císaře Konráda III. z rodu Štaufů . Po jeho smrti v roce 1152 byl zvolen za římského krále a o tři roky později i císaře Svaté říše římské. Jeho politickým cílem bylo především obnovit císařskou moc nad severoitalskými městy a nepřipustit, aby císařství bylo považováno za papežské léno.


V listopadu 1158 svolal do Rocanglia říšský sněm, na kterém za podpory právníků z Bologne vyhlásil ideu „božského císařství“, nadřízeného papežství. Podpořil zvolení vzdoropapeže Viktora IV. v roce 1160 jako tzv. "císařského papeže". Císař také požadoval pro sebe výhradní právo razit mince a jmenovat městské konzuly v severoitalských městech, což narazilo na odpor Cremony a Milána. Císař v následujících dvou letech obě města dobyl a zničil, aby dodal vážnosti závěrům říšského sněmu. V roce 1166 pak dosadil svého papeže na biskupský stolec v Římě. Proti tomu se vytvořila v prosinci roku 1167 tzv. lombardská liga měst, která s podporou papeže Alexandra III. připravila císaři porážku v bitvě u Legnana roku 1176. Císař, proti kterému rostla opozice v říši, byl donucen 27. července 1177 uzavřít s lombardskou ligou a papežem mír v Benátkách, kterým uznal nezávislost papežství na císařské moci a samosprávu lombardských měst . Poté se vypořádal s vůdcem šlechtické opozice v Německu – Jindřichem Lvem, kterému nejprve roku 1180 odebral jeho léna a o dva roky později ho přinutil opustit zemi a odejít do Anglie. Následně upevnil císařskou moc v Německu, když na tzv. říšských teritoriích ustanovil jako správce jmenované ministrály. V letech 1182 – 86 směřovala jeho politika rovněž k oslabení českého státu tím, že podporoval vnitřní rozepře mezi Přemyslovci.


Fridrich I. Barbarossa se pokoušel znovu získat vliv také v Itálii. Podařilo se mu v roce 1186 uzavřít sňatek svého syna Jindřicha VI. s Konstancií, dědičkou království sicilského. O rok později začal na výzvu papeže Řehoře VIII. připravovat třetí křížovou výpravu do Palestiny, které se zmocnil Saladin. V březnu 1190 přijal kříž a připojil se k francouzskému králi Filipovi II. a anglickému králi Richardu I. Lví srdce, aby zahájil tažení do svaté země přes Malou Asii. Tam se při koupání v řece Salep 10. června 1190 utopil.
URL : https://www.valka.cz/Fridrich-I-t29164#107416 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more