AUS - ASLAV

Přehled variant

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

ASLAV (Australian Light Armoured Vehicle)


V březnu 1987 se australská vláda rozhodla posílit obranyschopnost severních teritorií vybudováním průzkumného mechanizovaného pluku. Páteří útvaru se mělo stát nové kolové obrněné vozidlo. Proto byl v roce 1988 zahájen program Wheeled Armoured Fighting Vehicle, do něhož se zapojil General Motors Canada s typem LAV-25. Dalším účastníkem byl rakouský Steyr, který nabídl typ Pandur, jako poslední se zapojil francouzský Saviem a jeho VAB.


V roce 1989 však australská vláda zcela nečekaně požádala americké ministerstvo obrany, zda by Austrálii mohlo odprodat 14 vozidel LAV-25 pocházejících ze skladů US Marines Corps. LAV do Austrálie dorazily v dubnu 1990 a následně byly vyčleněny pro vojskové zkoušky, které probíhaly u 2nd Cavalry Regiment dislokovaného v Holsworthy. V říjnu 1990 se vozidla přesunula do severní Austrálie, kde v horkém podnebí probíhaly jejich ostré testy. Během nich se na vozidlech projevily některé nedostatky - porost v buši dokázal snadno prorazit jejich pneumatiky, během denních operací bylo ve vozidlech navíc nesnesitelné horko (teploty dosahovaly hodnoty až 55°C).


V roce 1992 byly společností GM Canada australskému vojsku zapůjčeny čtyři obrněné transportéry Bison, které taktéž podstoupily vojskové zkoušky, po jejichž ukončení se vrátily zpět k výrobci. Bisony se nakonec ukázaly být vhodnější než LAV-25, a to především díky své větší korbě a prostornějšímu interiéru.


V prosinci 1992 bylo nakonec rozhodnuto zakoupit 97 vozidel u GM Canada, jenž by doplnily stávajících 14 LAV-25 ve výzbroji australské armády. Vozidla obdržela označení ASLAV (Australian Light Armoured Vehicle) a byla vyrobena v následujích počtech a verzích:


33 - ASLAV-25
33 - ASLAV-PC
10 - ASLAV-S
9 - ASLAV-C
2 - ASLAV-A
10 - ASLAV-F


Nové stroje byly zařazeny do výzbroje 2nd Cavalry Regiment, jenž poslední ASLAV obdržel do konce roku 1997. Útvar se stal operačně způsobilým v témže roce. První ostrá zkouška pro vozidla ASLAV ale i pro 2nd Cavalry Regiment přišla v září 1999, kdy byly australské jednotky nasazeny v rámci mírové mise na Východním Timoru.


Vozidla jsou australské armádě dodávána prostřednictvím společnosti Tenix Defence, která zajišťuje jejich finální montáž a následné generální opravy. Tenix Defence taktéž vyvinul pro řadu ASLAV účelové nástavby. Věže Defence pro ASLAV-25 jsou vyráběny společností General Dynamics Land Systems Australia.



Verze
ASLAV-25 - průzkumné vozidlo, základní verze vybavená věží Delco s kanonem Bushmaster ráže 25 mm
ASLAV-A - ambulance
ASLAV-C - velitelské stanoviště
ASLAV-CS - zásobovací vozidlo
ASLAV-DTV - vozidlo pro výcvik řidičů
ASLAV-F - dílna technické pomoci
ASLAV-M - samohybný minomet
ASLAV-PC - obrněný transportér
ASLAV-R - vyprošťovací vozidlo
ASLAV-S - průzkumné a pozorovací vozidlo
URL : https://www.valka.cz/AUS-ASLAV-t29129#103182 Version : 0
...
AUS - ASLAV - Jedno z vozidel LAV-25 poskytnutých USMC zachycené při testech v Austrálii (© Commonwealth of Australia)

Jedno z vozidel LAV-25 poskytnutých USMC zachycené při testech v Austrálii (© Commonwealth of Australia)
URL : https://www.valka.cz/AUS-ASLAV-t29129#112191 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

ASLAV-M


Samohybný minomet ráže 120 mm vycházející z řady ASLAV.


Nezaveden do operační služby australské armády.
AUS - ASLAV - (JED Site)

(JED Site)
URL : https://www.valka.cz/AUS-ASLAV-t29129#103193 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments


Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more