Jo-Lo-Ar

samonabíjecí pistole
     
Název:
Name:
Jo-Lo-Ar Jo-Lo-Ar
Originální název:
Original Name:
Jo-Lo-Ar
Kategorie:
Category:
pistole / revolver pistol / revolver
Výrobce:
Producer:
Hijos de Calixto Arrizabalanga, Eibar, Španělsko
Technické údaje:
Technical Data:
 
Hmotnost nenabité zbraně:
Weight Unloaded:
1,320 kg 2.91 lb
Ráže:
Calibre:
9 mm
Náboj:
Cartridge:
9mm Largo
Délka:
Length:
235 mm 9,25in
Délka hlavně:
Barrel Length:
158 mm 6,22in
Kapacita zásobníku:
Magazine Capacity:
9
Výkony:
Performance:
 
Rychlost střelby:
Rate of Fire:
- ran/min - rpm
Úsťová rychlost:
Muzzle Velocity:
365 m/s 1197.5 ft/s
Uživatelské státy:
User States:
Poznámka:
Note:
Zbraň se vyráběla v rážích 6,35 mm Br, 7,65 mm Br, 9 mm Br, 9 mm Largo a .45 ACP. -
Zdroje:
Sources:
Archiv autora
URL : https://www.valka.cz/Jo-Lo-Ar-t29099#383569 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Krátká historie pistole Jo-Lo-Ar.
12 září 1919 si obchodník se zbraněmi Jose de Lopez Arnaiz nechal patentovat svůj nápad na pistoli s pákovým mechanismem natahování, o pět let později při cestě do Eibaru centra španělské zbrojní výroby se díky své známosti v oboru prodeje zbraní dostal až k tomu že svůj nápad přednesl vedení společnosti Hijo de Calixto Arrizabalaga. Vedení společnosti se rozhodlo nápad realizovat, ovšem spíše než postavit novou pistoli kolem páky bylo rozhodnuta upravit pro tento mechanismus nějakou už vyráběnou. pákou bylo možno nejen natáhnout kohout zbraně, ale i vychýlit hlaveň zadním koncem směrem nahoru a vložit do ní náboj nebo jej v případě selhání vyjmout (šlo tedy pistoli nabít i bez natažení závěru).
15.9.1924 byla první pistole zkoušena ve španělské státní zkušebně (šlo o první kus v ráži 380ACP) a získala certifikaci k výrobě a prodeji. Ve stejné době přerušil Arniaz styky a spolupráci s firmou Hijo de Calixto Arrizabalaga a hledal nového partnera pro výrobu své pistole s napínací pákou. Našel ho ve firmě Star Bonifacio Echevveria S.A, vyrábějící pistole Star. Vedení Star ovšem požadovalo aby se zúčastnilo jen výroby a zbraň byla po obchodní a právní stránce mimo spojení s firmou (to je zřejmě důvodem proč není uváděna pod jejich značkou). značka Jo-Lo-Ar vznikla ze začátečních písmen jména majitele patentu (JOse de LOpez ARnaiz), a pod touto značkou je pistole i známa. Pistole se poměrně úspěšně prodávala ve Španělsku a byla užita i v době občanské války v poměrně velkých počtech
Největším zahraničním zákazníkem pro tyto zbraně bylo Peru, které je zakoupilo pro svou jízdní policii. Páka byla opravdu šikovná pro muže v sedle, který mohl kohout pistole napnout s její pomocí jednou rukou o nohavici kalhot nebo sedlo. Jediným dalším zákazníkem bylo Portugalsko které zakoupilo malé množství pro své ozbrojené složky.
V roce 1969 bylo v Peru společností Interarms Corporation nalezeno určité množství pistolí Jo-Lo-Ar které byly vykoupeny a převezeny do USA k prodeji, počet těchto pistolí není znám, ale je pravděpodobné že většina pistolí tohoto typu v USA pochází z Peru.
V době produkce byly pistole Jo-Lo-Ar vyráběny v 5 rážích :
6,35 mm Browning,
7,65 mm Browning,
9mm Corto (.380 ACP)
9mm Largo (Bergmann-Bayard)
Americana 11.5mm (.45 ACP)
Časté bylo v době nedostatku nábojů 9 mm Largo používání jiných nábojů (9mmPara i dalších) což bylo umožněno délkou náboje Largo (9x23 mm) nebylo to sice příliš doporučováno ale pistole se tak běžně užívaly. Pistolí v ráži 9 mm Largo bylo vyrobeno nejvíce, ostatní ráže byly spíše doplňkem
Vyráběl se i adaptér pro nácvik střelby v ráži 4mm , rovněž u Star Bonifacio Echevveria S. A
Odhad produkce Jo-Lo-Ar je pro ráži 9 mm Largo, které bylo vyrobeno nejvíce, kolem 30 000 kusů. Přesný počet zbraní, ani jejich sériová čísla nejsou známa, protože výrobní dokumentace byla za občanské války zničena. Dle značek zkušebny lze odhadnout že poslední pistole byly vyrobeny někdy v první půli roku 1931 (nebo v té době předloženy zkušebně)


Bohužel se mi nepodařilo najít důvěryhodné TTD této zajímavé pistole, snad se je někomu povede doplnit.
URL : https://www.valka.cz/Jo-Lo-Ar-t29099#103076 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

URL : https://www.valka.cz/Jo-Lo-Ar-t29099#378234 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more