IND - Akash

ஆகாஷ் ஏவுகணை

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Citace :

Indický Akash střílel "naostro"


Indie na svém střeleckém polygonu Chandipur-on-Sea koncem roku 2004 provedla úspěšné testovací střelecké zkoušky protiletadlového raketového systému Akash. Vůbec poprvé přitom byla použita ostrá bojová hlavice. PLŘS, která byla odpálena z mobilního odpalovacího zařízení, zasáhla vzdušný cíl tažený bezpilotním prostředkem Lakshya ve výšce 5000 metrů.


Akash je plně autonomní bojišťový systém krátkého dosahu, který ve výzbroji indické armády nahrazuje ruské systémy SA-3 (Goa/Pečora) a SA-6 Gainful (Kub). Systém Akash má minimální dálkový dosah 5 km, maximální 35 km, výškový 50 až 18 000 m. Pozemní přepravní/odpalovací zařízení je instalováno na upraveném pásovém podvozku bojového vozidla BMP-2.


Protiletadlový raketový systém Akash byl testován od roku 1990. Do října 2001 se uskutečnilo celkem 28 zkušebních odpálení PLŘS. Vždy ale jen s cvičnou bojovou hlavicí.


Dodávky systémů Akash indickému pozemnímu vojsku měly být zahájeny v roce 2001, přičemž indické pozemní vojsko a vojenské letectvo měly během 10 let obdržet celkem 600 PLŘS. Dodávky se ale opozdily a první systémy Akash byly uvedeny do provozu až v roce 2003.




Citováno z: ATM-Online, 23.2. 2005
URL : https://www.valka.cz/IND-Akash-t28854#101682 Version : 0
...
IND - Akash -


URL : https://www.valka.cz/IND-Akash-t28854#101683 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Indie objednává další protiletadlové raketové systémy Akash


První "předběžná" objednávka na tyto protiletadlové raketové systémy byla učiněna v roce 2003. Jednalo se o 250 Akashů, které byly zařazeny u dvou pluků protivzdušné obrany. Pozitivní zkušenosti z jejich provozu vyústily v objednání dalších 750 pozemních protiletadlových řízených střel Akash za 925 milionů dolarů. Nové systémy budou tvořit výzbroj čtyř nových pluků protivzdušné obrany. Domácí protiletadlové raketové systémy Akash mají nahradit ve výzbroji systémy protivzdušné obrany stejné kategorie ruské výroby SA-3 a SA-6, kterým má skončit plánovaná technická životnost.


Systém Akash má minimální dálkový dosah 5 km, maximální 35 km. Raketa tohoto systému o délce 6,1 m a průměru těla 0,34 m, má celkovou hmotnost 650 kg a nese bojovou hlavici o hmotnosti 55 kg. Výškový dosah systému je od 22 do 25 000 metrů. Je schopen ničit nejen letouny a vrtulníky, ale i řízené střely s plochou dráhou letu a bezpilotní prostředky. Součástí systému je i víceúčelový radiolokátor Rajendra, který je schopný automaticky sledovat současně až 64 vzdušných cílů ve vzdálenostech do 65 km.



Zdroj:
beta.thehindu.com
http://www.letectvi.cz/letectvi/Article68955.html
URL : https://www.valka.cz/IND-Akash-t28854#351211 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments


Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more