Š´-cu (Chubilaj)

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Císař Š´-cu (Chubilaj)


(1215 - 1294)



Narodil se 23. září 1215 jako vnuk Čingischána a mladší bratr mongolských chánů Möngkeho a Hülegüho. V roce 1260 byl po smrti Möngköho zvolen Velkým chánem Mongolů jako pátý v řadě. Chubilaj si poté, co upevnil svoji pozici, zvolil za nové sídlo Chánbalyk (Peking), do té doby bezvýznamné sídlo v severní Číně. V roce 1271 pak v Číně založil dynastii Jüan a sám se prohlásil za jejího prvního císaře jako Š´-cu.


Š´-cu se rozhodl, že sjednotí Čínu pod svoji nadvládou a učiní z ní nejmocnější říši světa. Tomuto cíli věnoval všechnu energii. Uvědomoval si, že Mongolové nikdy nemohou Čínu zcela podrobit a rozhodl se pro asimilaci svého kočovného národa s touto tisíciletou kulturou. Proti tomu se vytvořila opozice, vedená jeho strýcem Kaiduem, která uzavřela koalici za účelem obnovení kočovných zvyků a způsobu života svých předků. Císař, který v letech 1279 - 80 ovládl jižní Čínu, využil jejích zdrojů a s opozicí chánů se poté rázně vypořádal.


Chubilaj (císař Š´-cu) poté učinil z budhismu státní náboženství. Zrušil konfuciánský systém státních zkoušek a do nejvyšších postů v armádě jmenoval privilegované Mongoly. Cizincům, většinou původem ze střední Asie, pak svěřil méně důležitá místa ve státní správě, čímž učinil z Číňanů porobený národ. O to více však podporoval čínskou kulturu, která za jeho vlády prožívala nebývalý rozkvět. Dal prodloužit Velký kanál, spojující severní a střední Čínu, stavěl silnice a vytvořil jednotný poštovní systém. Přesto byli za jeho vlády umělci, zejména potulní herci pod neustálou kontrolou placených špehů a donašečů a jakékoliv projevy odporu vůči mongolské nadvládě ze strany Číňanů byly přísně trestány.


Š´-cu se snažil o navázání kontaktů se Západem, zejména prostřednictvím katolické církve. V letech 1275 - 92 byl v jeho službách benátský kupec s papežovým pověřením - Marco Polo, který o tom později vydal svědectví v knize Milion. Po celou dobu své vlády císař usiloval o dobytí a ovládnutí Japonska, dvakrát se jeho loďstvo pokusilo o invazi, poprvé v roce 1274 a naposledy roku 1281. Pokaždé však tento pokus skončil katastrofou poté co mongolské loďstvo zničil tajfun. I přes tento neúspěch se Š´-cu mohl považovat slovy Marca Pola za "nejmocnějšího muže od dob Adama". Císař zemřel 18. února 1294.
URL : https://www.valka.cz/S-cu-Chubilaj-t28774#101363 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Nám evropanům a těm, kteří sledovali či četli Marca Pola je tento císař a chán znám také pod jménem Kublajchán.
URL : https://www.valka.cz/S-cu-Chubilaj-t28774#225531 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more