Abbás I.

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Šáh Abbás I. Veliký


(1571 - 1629)



Narodil se 27. ledna 1571 jako vnuk velikého šáha Tahmáspy z rodu Safíjovců. Na trůn nastoupil ve svých 17-ti letech, aby Persii přivedl k jejímu největšímu rozkvětu od dob Parthské říše.


Abbás hned na počátku své vlády zcela přebudoval státní správu, posílil centralizaci a omezil vliv kmenových náčelníků. Z gruzínských, arménských a čerkesských zajatců vytvořil královskou gardu, zcela oddanou pouze panovníkovi. V roce 1598 přenesl hlavní město říše do Isfahánu. Když završil své reformy, soustředil veškeré síly na rozšíření říše.


V roce 1590 uzavřel mír s Osmanskou říší, které postoupil západní provincie, aby se mohl soustředit na vyhnání Uzbeků ze severovýchodní Persie. Po jejich porážce v roce 1606 obnovil válku s Turky a během deseti let do roku 1616 jim znovu odňal území, která jim dříve postoupil. Když takto zabezpečil hranice říše na západě a severu, obrátil se na východ, porazil vojska indického císaře Džáhángíra a roku 1621 se zmocnil provincie Kandaháru.


Šáh Abbás měl úspěch nejenom v politické a vojenské oblasti, ale byl též mecenášem umělců, zejména stavitelů. Isfahán za jeho vlády dosáhl nebývalé nádhery. Podporoval domácí výrobu koberců a hedvábí a zval ke dvoru obchodníky a diplomaty z velké části Asie i Evropy. Z mnohými evropskými zeměmi navázal trvalé diplomatické styky.


Abbás I. Veliký zemřel 19. ledna 1629. Nový safíjovský stát v Persii, jehož základy položil, přetrval jako silný a stabilní po více než jedno století.
Abbás I. - Na indické miniatuře je Abbás I. Veliký zobrazen v objetí císaře Džáhángíra.

Na indické miniatuře je Abbás I. Veliký zobrazen v objetí císaře Džáhángíra.
URL : https://www.valka.cz/Abbas-I-t28594#100507 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more