Ceng Kuo-fan

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Generál Ceng Kuo-fan - vojevůdce a politik


(1811 - 1872)



Narodil se v roce 1811 v mandarínské rodině a rodiče ho původně určili pro dráhu císařského úředníka. Čeng vystudoval a stal se vědcem. Zabýval se překlady odborných knih ze Západu a založil překladatelský úřad.


V roce 1852 ho císař Sien-feng pověřil úkolem sestavit z regionálních armád tzv. Chunanskou armádu, s níž pak měl rozdrtit povstání Tchajpingů. To se mu však nepodařilo a z porážky vládní armády vyvodil závěr o nutnosti celkové její modernizace. Předpokladem toho bylo vybudovat vlastní zbrojní průmysl, aby se odstranila závislost na dodávkách zbraní od západních mocností. Proto nechal v roce 1865 vybudovat v Tian-jan-gu první čínský závod na výrobu moderních zbraní a válečných lodí.


Konce 60. a počátkem 70. let vedl tzv. "hnutí za sebeposílení", které usilovalo o přebudování institucí čínské státní správy podle západních vzorů. Zemřel roku 1872.
URL : https://www.valka.cz/Ceng-Kuo-fan-t28540#100243 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more