Rákóczi, Jiří II.

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Jiří II. Rákóczi - vévoda sedmihradský


(1621 - 1660)



Narodil se 30. ledna 1621 jako syn Jiřího I. Rákocziho a v roce 1648 se po jeho smrti stal sedmihradským vévodou. Nesmířil se s výsledky vestfálského míru, který uchoval tzv. dědičné země v habsburském područí a začal usilovat o vytvoření nové protihabsburské koalice. Spoléhal na švédského kancléře Oxenstiernu a anglického diktátora Cromwella a když neuspěl, obrátil se na Východ a uzavřel v roce 1649 spojenectví s ukrajnským hejtmanem Bogdanem Chmelnickým.


V roce 1653 ovládl po dohodě s tureckým sultánem Mehmedem IV., jehož se stal vazalem, rumunská knížectví Moldavsko a Valašsko. Jedním z cílů jeho politiky bylo spojení Sedmihradska a Uher s Polskem v jednom státě, který by se mohl postavit Habsburkům. Proto se spojil se Švédy a v roce 1656 spolu s nimi dobyl Varšavu. To vyvolalo nelibost tureckého sultána, který proti svému vazalovi vyslal armádu. V boji s ní Rákoczi 7. června 1660 padl.


S Jiřím II. Rákoczim padly i naděje české pobělohorské emigrace v čele s Janem A. Komenským, který několik let působil pod Rákocziho ochranou, na osvobození Českých zemí z habsburského područí.
URL : https://www.valka.cz/Rakoczi-Jiri-II-t28487#99976 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more