GBR - Northover Projector

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

TTD
Váha zbraně : 27,2 kg
Váha podstavce : 33,6 kg
Délka hlavně : 3 ft. 10 ins.
Ráže : 63,5 mm (2.5´)
Dostřel maximální : 274 m (300yardů)
Dostřel efektivní 91 m (100 yardů)


Šlo o jednoduchou zbraň pro Home Guard, která po ústupu z pevniny měla sloužit k odražení nepřátelské tankové techniky. V zásadě jde o vrhač granátů tvořený jednoduchou trubkou s primitivním závěrem, z níž byly střely vymeteny malou náložkou černého střelného prachu. Jako střely bylo užito běžných ručních granátů (Nº 36 a Nº 68 grenade) později byl dodán speciální projektil tvořený lahví s hořlavinou a bílým fosforem (tedy zápalnou lahví) která měla zasáhnout nepřátelské vozidlo a zapálit ho. Zbraň měla jednoduchá mířidla pro palbu od 50 do 200 yardů nastavitelné po 25 yardech. Zbraň byla nabíjena zezadu a odpalován jednoduchou perkusní zápalkou. Obsluhu tvořili mimo velitele dva muži, obsluhy si své zbraně často různě upravovali aby dosáhli co největší mobilnosti, užívali se různé podvozky, ale je zaznamenáno i osazení na motocykl s postraním vozíkem. Buckinghamshirská Home Guard si dokonce své vrhače upravila montáží pětiranného „revolverového“ bubnu, buben byl nabíjen zepředu a poháněn byl pákou s rohatkou, kterou pohyboval druhý člen obsluhy, rohatka zajišťovala nastavení „komory“ proti hlavni. Spolu s pohybem bubnu se napnula i spoušť, takže střelec měl více času na míření, vrhač v této konfiguraci vážil 86 liber
Kromě granátů a zápalných lahví byl dodáván i speciální projektil označený Nº 76 SIP Grenade (Self-Igniting Phosphorous – tedy samozapalující fosforový), jeho TTD jsou :
Váha : 1 lb. 3 ozs.
Zapalovač : zapáleno fosforem po roztříštění na cíli
Tento granát byl užit jen Home Guard, šlo o skleněnou láhev plněnou směsí benzinu s přidanými kousky bílého fosforu, který při styku se vzduchem vzplál a zapálil benzín. Do části granátů bylo přidáno několik kousků surového kaučuku který se v benzinu rozpustil a zajistil že se hořlavina stala lepkavou a lépe držela na pancíři. Granátu byly dvě verze první s červenou čepičkou byla určena k ručnímu vrhání, druhý s čepičkou zelenou byl určen jako munice pro Northover Projektor, granáty se zelenou čepičkou byly ze silnějšího skla. Šlo při neopatrném zacházení o mimořádně nebezpečnou zbraň (hlavně pro obsluhu), podle pamětníků asi každý druhý granát vybuchl buď už v hlavni nebo hned po jejím opuštění. Protože zbraň vrhala zápalné lahve je někdy řazena mezi ohňomety, kam ovšem nepatří protože princip její činnosti je zcela jiný.
URL : https://www.valka.cz/GBR-Northover-Projector-t27785#98574 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Přidám ještě několik fotek na jedné je obrázek z manuálu, na další pak zbraň v dnešní době na ukázce.
URL : https://www.valka.cz/GBR-Northover-Projector-t27785#98576 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Přidám ještě pár fotek "munice" tedy zápalných lahví. Na první je řez z instrukční příručky, na další klasická skleněná se zbytky hořlaviny na stěnách a na posledních dvou je speciální lahev z umělé hmoty (příručky se o ní sice nezmiňují, ale zřejmě se vyráběla)
URL : https://www.valka.cz/GBR-Northover-Projector-t27785#98577 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more