Princip, Gavrilo

     
Příjmení:
Surname:
Princip Princip
Jméno:
Given Name:
Gavrilo Gavrilo
Jméno v originále:
Original Name:
Гаврило Принцип
Fotografie či obrázek:
Photograph or Picture:
Hodnost:
Rank:
- -
Akademický či vědecký titul:
Academic or Scientific Title:
- -
Šlechtický titul:
Hereditary Title:
- -
Datum, místo narození:
Date and Place of Birth:
25.07.1894 Gorni Obljaj
25.07.1894 Gorni Obljaj
Datum, místo úmrtí:
Date and Place of Decease:
28.04.1918 Terezín /
28.04.1918 Terezín /
Nejvýznamnější funkce:
(maximálně tři)
Most Important Appointments:
(up to three)
- -
Jiné významné skutečnosti:
(maximálně tři)
Other Notable Facts:
(up to three)
Spáchal 28.06.1914 atentát na rakúskeho arcivojvodu Franza Ferdinanda d´Este a jeho ženu grófku Žofiu v Sarajeve -
Související články:
Related Articles:

Zdroje:
Sources:
http://sk.wikipedia.org/wiki/Gavrilo_Princip
URL : https://www.valka.cz/Princip-Gavrilo-t27747#516632 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

GAVRILO PRINCIP - bosenskosrbský student a atentátník


(1894 - 1918)


Gavrilo Princip se narodil v roce 1894 v chudé rodině ve vesnici Gornji Obljaj v údolí Grahovo Polje ve východní Bosně. Velká většina obyvatel tehdejší Bosny a Hercegoviny, spravované od rusko-turecké války v roce 1878 Rakousko-Uherskem, byla negramotná. Na naléhání matky nakonec Gavrilův otec souhlasí, aby mohl malý Gavrilo docházet alespoň na základní školu.


Gavrilo se ukázal jako dobrý a inteligentní žák, který hodně a rád četl. V kolektivu nebyl příliš oblíbený. Byl uzavřené povahy a stranil se kolektivu. Nedostatek peněz znemožňoval Principovi pokračovat ve studiu na vyšší škole. Třináctiletý Gavrilo nakonec málem skončil na rakousko-uherské vojenské akademii. Ale Danilo Ilič, majitel obchodu s oblečením v Sarajevu a zároveň horlivý panslavista a přítel Gavrilova staršího bratra Jovy, nakonec oba přesvědčí, aby se Gavrilo studia na vojenské akademii vzdal. Navštěvovat vojenskou školu okupanta podle něho znamená stát se katem vlastního národa. Doporučí, aby Gavrilo Princip nastoupil na obchodní školu a slibil mu materiální podporu.


Během studia na obchodní škole a pobytu u Iliče přejímá Gavrilo Iličovy radikální názory za své a rovněž na škole přichází Gavrilo do kontaktu s militantními srbskými studenty. Učení mu problémy nedělalo, ale pro svůj malý vzrůst byl terčem posměchu spolužáků. V roce 1908 Rakousko-Uhersko anektovalo Bosnu a Hecegovinu. Srbové, kteří tehdy byli majoritním etnikem Bosny a Hercegoviny se ještě více zradikalizovali. Úřady habsburské monarchie jakékoliv organizování studentů zakazují a to vede k zakládání tajných studentských spolků.


V roce 1910 Gavrilo dobrovolně opouští studia na obchodní škole a podaří se mu složit zkoušky na gymnázium. Stává se členem tajné studentské organizace Mladá Bosna. Její členové souhlasí s násilím jako legitimním odporem proti okupaci. Členové Mladé Bosny zasvěcují své životy revoluci, nepijí, nekouří, nestýkají se se ženami. Za účast na nepovolených demonstracích a členství v zakázaném spolku je Gavrilo Princip z gymnázia vyloučen. Zcela bez prostředků odjíždí do Bělehradu, ale pokus pokračovat ve studiích ztroskotá. U zkoušky propadá.


V roce 1912 vypovídá koalice balkánských států Bulharska, Řecka, Srbska a Černé Hory válku Turecku. Nadšený Princip se hlásí do armády, ale je pro slabou tělesnou konstituci velitelem srbské gerilly, majorem Tankosičem, odmítnut. Princip se cítí ponížen. Spolčuje se s Nedeljko Čabrinovičem a Trifko Grabežem a plánují atentát na zemského správce, polního maršálka Oskara Potioreka. Když se dozvědí o chystané návštěvě rakousko-uherského následníka trůnu Františka Ferdinanda d´Este na manévrech v Bosně, mění cíl svého útoku.


Zbraně k provedení atentátu jim má zajistit srbská extremistická organizace Černá ruka. Černou ruku řídí šéf srbské tajné služby plukovník Dragutin Dimitrijevič alias Apis ( býk ). Ten pověřuje předáním zbraní nikoho jiného než majora Tankosiče. Princip se s Tankosičem odmítá setkat, urážka ho stále pálí. Zbraně a také kapsle s kyanidem, atentátníci nemají padnout živí do rukou policie, převezmou ostaní. Do Bosny atentátníci pronikají špionážním kanálem, tzv. Apisovým tunelem, řízeným Černou rukou. Dozvídají se, že arcivévoda má Sarajevo navštívit 28. června 1914. To je pro všechny Srby provokace. 28. června slaví Vidov dan, den Sv. Víta, datum porážky od Turků v bitvě na Kosově Poli v roce 1389. K trojici atentátníků se přidávají další tři, Čubrilovič, Mehmedbašič a Popovič.


Před atentátem dochází ke komplikacím. V Bělehradě se, teprve nyní, dozvídají i další vysocí důstojníci o chystané akci a vyslovují s ní nesouhlas. Dimitrijevičovi je nařízeno atentátu zabránit, Srbsko se případné války přece jen obává. Apis skutečně Iliče kontaktuje, ale mladí fanatici jsou už mimo kontrolu. V předvečer útoku Gavrilo Princip a někteří ostatní navštěvují hrob zakladatele Mladé Bosny a neúspěšného atentátníka z roku 1910 Bogdana Žerajiče. Snad aby načerpali duchovní síly k atentátu.


28. června 1914 se sedm spiklenců ( přidává se i Ilič, ale beze zbraně ) rozmísťuje na předem vybraných místech. Sám Princip měl možnost arcivévodu d´Este zabít už o tři dny dříve, když se s arcivévodským párem setkal při jejich návštěvě sarajevské tržnice, ale u výslechu pozdějí uvedl, že se obával, že by mohl zasáhnout i arcivévodovu manželku Žofii. Když kolona automobilů míjí atentátníky, jediný Čabrinovič se odhodlá k útoku a hází na automobil s arcivévodou bombu. Ta se však odráží od kapoty vozu a vybuchuje pod dalším autem, přičemž zraní podplukovníka Erich Merizziho. Čabrinovič skáče do řeky a pokusí se otrávit, ale jed neúčinkuje a Čabrinovič je zatčen.


Osud však dovede arcivévodu opět k místu kde stojí Princip. Arcivévoda odmítá ukončit návštěvu a rozhodne se cestou z radnice navštívit nemocnici, kde leží zraněný Merizzi. Neinformovaní řidiči však jedou původní trasou. Maršál Potiorek na to řidiče upozorňuje, ten zastavuje přímo před Principem. Zazní dva výstřely. František Ferdinand d´Este i jeho manželka jsou zasaženi a na následky zranění umírají. Princip je sražen k zemi a zbit. Před lynčováním ho zachraňuje policie. Po atentátu podnikají muslimští obyvatelé pogrom na Srby a vypalují jejich obchody a byty.



Rakousko-Uhersko ultimativně klade Srbsku podmínky, o kterých ví, že je nemůže splnit, aniž by se vzdalo suverenity. Záminka k válce je na světě a brzy válečný požár pohltí celou Evropu.


Gavrilo Princip, stejně jako osatní mladí atentátníci, není zletilý, a tak mu nemůže být uložen trest smrti. Princip dostává 20 let těžkého žaláře. Trest si odpykává v terezínské Malé pevnosti. Gavrilo Princip umírá na tuberkulózu v Terezíně 28. dubna 1918.
URL : https://www.valka.cz/Princip-Gavrilo-t27747#98317 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

dovolil bych jsem si dat se naky fotky Gavrila+ jeste neco Wink
Princip, Gavrilo - Gavrilo Princip

Gavrilo Princip
Princip, Gavrilo - zadrzeni Gavrila hned po atentatu

zadrzeni Gavrila hned po atentatu
Princip, Gavrilo - ......

......
Princip, Gavrilo - u soudu

u soudu
URL : https://www.valka.cz/Princip-Gavrilo-t27747#98417 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more