Petr II.

Pedro II of Brazil
Pedro II do Brasil

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Císař Pedro II.


(1825 - 1891)
URL : https://www.valka.cz/Petr-II-t27662#98071 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

celým jménem: Pedro de Alcântara Joao Carlos Leopoldo Salvador Bibiano Francisco Xavier de Paula Leocádio Miguel Gabriel Rafael Gonzaga de Bragança


2. prosince 1825 - 5. prosince 1891


Z Boží milosti a s jednomyslným souhlasem Lidu Konstituční císař a Věčný Obránce Brazílie.


Pedro II vládl Brazílii velmi liberálně po dobu 49 let. Za jeho vlády byly v Brazílii vybudovány první pevné cesty, první železnice s parními lokomotivami, podmořský telegraf a také se objevil telefon.


Císař se v roce 1876 zúčastnil výstavy ve Filadelfii, kde mu byl předveden telefon. Pedro byl prvním Brazilcem, který přístroj použil. Do přístroje recitoval klasické Hamletovo "Být či nebýt?". V příštím okamžiku pak překvapen vykřikl: "Ta věc mluví!".


Pedro také v Brazílii roku 1883 zrušil otroctví. Tento krok však proti němu postavil konzervativní složky společnosti. Brazílie se rychle modernizovala a v bohatých provinciích, jako bylo Sao Paulo se monarchie začala považovat za přežitek. Ačkoliv měl Pedro mezi lidmi stále velkou podporu, 15. listopadu 1889 byl svržen vojenským převratem. Celá císařská rodina byla následně vypovězena ze země. Dne 5. prosince 1891 pak Pedro v Paříži zemřel.


Pozůstatky jeho a jeho ženy se vrátily do Brazílie a roku 1939 byli pohřbeni v Pétropolis, své dřívější letní rezidenci.
URL : https://www.valka.cz/Petr-II-t27662#150149 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more