Lothar I.

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Císař římský, francký král Lothar I.


(Lothair)


nar.: 795
zem.: 855


otec: Ludvík I. Pobožný
matka: Ermengarde de Hesbaye


synové:


Lothar II. (králem lotrinským)
Ludvík II. Mladší (císař a italský král)
Karel (králem dolnoburgundským (Provence))


840-855 - císař
822-844 - král italský
814-817 - vládl v Bavorsku
URL : https://www.valka.cz/Lothar-I-t26879#95868 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Narodil se roku 795 jako syn Ludvíka I. Pobožného a vnuk Karla I. Velikého. V roce 817 ho otec jmenoval jakožto nejstaršího syna spolucísařem a ostatní své syny podcísaři, kteří se ve věcech zahraniční politiky měli podřizovat svému staršímu bratrovi. V roce 823 byl Lothar I. korunován svým otcem. Jeho snahou bylo podřídit církev císařské moci a proto v roce 824 vydal výnos Constitutio Romana, podle kterého papežové před vysvěcením museli císaři přísahat věrnost.


Když v roce 829 císař Ludvík I. porušil následnické právo z roku 817 tím, že hodlal říši rozdělit a část dát svému nejmladšímu synovi Karlu II. Holému, Lothar proti němu povstal a roku 833 ho dočasně sesadil. Po Ludvíkově smrti v roce 840 se boj o rozdělení říše rozhořel nanovo. Karel II. Holý se proti nejstaršímu bratrovi spojil se starším bratrem Ludvíkem II. Němcem a společně pak Lothara I. porazili roku 841 u Fontenoy. Lothar I. pak musel Verdunskou smlouvou z roku 843 uznat rozdělení říše na tři části. Lotharovi I. zůstala císařská hodnost, Itálie, Burgundsko, Frísko a území mezi Rýnem, Maasou a Rhonou, které po něm dostalo název Lotrinsko.


V roce 855 abdikoval a rozdělil své území mezi své tři syny. Poté odešel do kláštera v Piacenze, kde 29. září 855 zemřel. Tak zanikla mocná Francká říše a byl dán základ vzniku středověkých evropských mocností - Francie, Burgundska a Německa.
URL : https://www.valka.cz/Lothar-I-t26879#99901 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more