Parallax View, The (Pohled společnosti Parallax)

Diskuse

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Reportážní triller natočený r. 1974 A.J.Pakulou na motivy novely L.Singela se skvělým Warrenem Beattym - hrajícím "máničkového" zuřivého reportéra, kterého jeho bývalá milá (hraje Paula Prentiss) zatáhne těsně před smrtí do pavučiny tajemné společnosti Parallax, která vyhledává a najímá si "herce a střelce" pro politické vraždy na čísi objednávku. Na čí a proč se nikdy nedozvíme, pouze sledujeme krátký život reportéra, který se pokusí proniknout do tajemství a stává se postupně svědkem ale i aktérem hned několika dramat - vražd politiků na čísi objednávku a vyšetřování končí vždy konstatováním "soudců" ...že šlo čin osamělého šílence. Všichni svědci a to i ti náhodní, umírají bezprostředně po činu jakoby náhodou na různé "přirozené" příčiny.
Film patří do serie celé řady podobných děl, která se snaží objasnit a pochopit proč a jak - došlo k - Ameriku dodnes traumatizujícímu činu - vraždě prezidenta Kennedyho. Film rozebírá mnoho prvků této věhlasné vraždy - nastrčení střelci, falešní policisté a agenti tajných služeb jako skrytí režiseři a "posunovači a usměrňovači děje".
Dnes už z logiky věci a dějinného nadhledu - dovedeme najít a uhádnout kdo a proč ... Vraždu presidenta USA mohly vzhledem k nutnosti nasadit neomezené lidské a finanční zdroje provést jen dvě nejmocnější tajné služby tehdejšího bipolárního světa - CIA a KGB (či jiná služba SSSR). Jen tajné služby pracují metodou překrývajících se víceúrovňových scénářů - tak jak jsou naznačeny i ve filmu.
Byla-li by to CIA - už dávno by se to provalilo - přestože byli všichni aktéři dramatu odstraněni, motiv je nemožné pochopit, rozkaz nemožné vydat. Existoval však jeden jediný člověk který mohl vydat rozkaz a měl motiv...motivem bylo ponížení (chápáno subjektivně) na konci tzv. "Kubánské krize" a tím člověkem nesporně byl Stalinův pohrobek - Chruščev....jistěže se to tehdy zjistilo - určitě přinejmenším Pinkertonci to rodině sdělili. Takové odhalení by ovšem v době studené války znamenalo její okamžitou změnu na horkou...a to si jistě nemohl nikdo ani z pozůstalých, natož z vládnoucího establišmentu, přát a tak bylo mlženo a mlženo ... a je dodnes.
URL : https://www.valka.cz/Parallax-View-The-Pohled-spolecnosti-Parallax-t26432#95103 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.




Koupit DVD na Filmopolis.cz
URL : https://www.valka.cz/Parallax-View-The-Pohled-spolecnosti-Parallax-t26432#228638 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more