Bao Dai

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Císař Bao Dai


(1913 - 1997)



Narodil se 22. října 1913 v starobylém císařském městě Hue jako adoptivní syn císaře Khai Dinha, který pojal za choť jeho matku císařovnu Tu Cung. Když ho císař v roce 1922 prohlásil za následníka "syna nebes", byl odeslán do Francie na výchovu. Na trůn nastoupil v roce 1926 a roku 1932 se vrátil do Vietnamu, aby se ujal vlády, u které zůstal i poté, kdy Japonci po dohodě s vládou ve Vichy obsadili Francouzskou Indočínu. Z jejich popudu pak v březnu 1945 vyhlásil "nezávislé" Annamské císařství. V roce 1934 se oženil s vietnamskou katoličkou Jeanette Nguyen, která přijala jméno Nam Phuong.


Po kapitulaci Japonska abdikoval ve prospěch Výboru národního osvobození, vedeného Ho Či Minem a stal se občanem Vinh Thuyem (čti vyň thujem). V roce 1949 se stal nominální hlavou státu pod francouzskou správou v Saigonu, faktickou moc však převzal premiér Ngo Dinh Diem. Po porážce Francouzů u Dien Bien Phu, a vyhlášení Vietnamské republiky, odešel do exilu ve Francii. Zemřel 1. srpna 1997 v Paříži.
URL : https://www.valka.cz/Bao-Dai-t25646#93498 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more