Nasiraddín

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Šáh Násiraddín


(1848 – 1896)



Šáh Nasiraddín usedl na trůn roku 1848, v období nepokojů, spojených s hnutím tzv. bábitů - náboženské sekty, bojující proti západnímu vlivu a pronikání evropských mocností do Persie. Nasiraddín si uvědomil, že je nutné provést rozsáhlé správní a vojenské reformy a pověřil jejich provedením ministra Mirzu Takího. Stará feudální armáda byla rozpuštěna a vytvořena nová, plně loajální vůči ústřední vládě. V roce 1851 Nasiraddín založil vojenskou kolej, která důstojníkům umožnila západní vzdělání. Zavedení telegrafu v zemi v 60. letech a postavení první železnice koncem 80. let pak ještě více posílilo postavení ústřední vlády.


V zahraniční politice se zprvu orientoval na možnost vojenské expanze na východ a v roce 1856 se pokusil ovládnout Herát. To vedlo k britsko-perské válce 1856-57, ve které byla Persie poražena a donucena uznat nezávislost Afganistánu. Poté se Nasiraddin orientoval na obchodní i politickou spolupráci s Velkou Británií, jako protiváhy vlivu Ruska v Persii.


V sedmdesátých a osmdesátých letech šáh podnikl tři diplomatické cesty po Evropě a snažil se navázáním obchodních styků a udílením koncesí západním společnostem urychlit modernizaci země. Povolil činnost křesťanských misionářů v zemi, zakládání křesťanských škol a nemocnic. To vyvolalo silný odpor ze strany ulamá – duchovenstva a rolníků, kterým se nelíbil britský tabákový monopol, takže na pokyn duchovních dokonce přestali v letech 1891-92 kouřit. V roce 1896 pak byl šáh Nasiraddín zavražděn stoupencem fanatické muslimské sekty al-Afgháního.
URL : https://www.valka.cz/Nasiraddin-t25605#93411 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more