Muda, Iskander

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Sultán Iskander Muda (Meukuta Alam) - vládce Acehu


(? - 1637)


V 16. století ovládli Portugalci ostrov Sumatru s vyjímkou severního cípu, kde vznikl muslimský sultanát Aceh, který s podporou Osmánské říše odolával všem pokusům o podrobení.


V roce 1607 se sultánem v Acehu stal Iskander Muda, horlivý muslim a zkušený vojevůdce. Do roku 1620 dobyl většinu pobřeží Sumatry a státy Pahang, Kedah a Perak na Malajském poloostrově, čímž ovládl obchodní cesty Evropanů, Indů a Číňanů v jižních mořích. Dvakrát se pokusil dobýt i portugalskou Malakku, naposledy roku 1629, ale pokaždé neúspěšně.


Iskander Muda rozšířil islám na většině území Sumatry, zakládal náboženské školy a stavěl velkolepé mešity. Aceh se stal střediskem islámu v jihovýchodní Asii a šířil se odtud na ostatní ostrovy.Po smrti Iskandera Muda v roce 1637 nastal úpadek Acehu a jeho úlohu při šíření islámu převzal sultanát Makasar.
URL : https://www.valka.cz/Muda-Iskander-t25596#93392 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more