Pahlaví, Rezá Chán

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Šáh Rezá Chán Pahlaví – zakladatel dynastie Pahlaví


(1878 – 1944)



Narodil se 16. března 1878 v rodině pastevce ovcí nedaleko Mázandaránu. Rezá Chán se stal důstojníkem Perské kozácké brigády a v roce 1921 stanul v čele vojenského převratu. O dva roky později se stal ministerským předsedou a v roce 1925 se nechal prohlásit dědičným perským šáhem. Jeho snahou bylo přivést zaostalou zemi do 20. století. Oporou mu při tom byla pravidelná armáda, které svěřil provedení reforem, směřujích k modernizaci celé perské společnosti.


V roce 1921 byla zavedena jednotná a povinná vzdělávací soustava podle západních osnov, islámské právo – šatíku, nahradilo světské právo a soudci byli vysláni studovat západní právo do zahraničí. V roce 1935 vyvrcholilo úsilí o vytvoření domácí inteligence založením Teheránské univerzity.


Rezá Šáh Pahlaví se při budování moderního státu nechal inspirovat Atatürkem, když roku 1928 nařídil všem mužům kromě duchovních, nosit západní obleky s kloboukem a od roku 1936 zakázal zahalování žen. V roce 1934 přijala Persie rovněž nový název – Írán, symbolizující změnu charakteru celé země z feudální zaostalé společnosti pod neomezenou mocí duchovních k moderní průmyslové společnosti.


V zahraniční politice se Rezá Šáh Pahlaví zaměřil na spolupráci s Německem, která ho nakonec přivedla ke spojenectví s nacisty za druhé světové války. Když odmítl v roce 1941 vyhostit německé státní příslušníky ze země, byla jeho země obsazena britskými a sovětskými jednotkami a šáh byl přinucen k abdikaci. Na trůn byl poté dosazen jeho syn Muhammad Rezá Šáh Pahlaví. Šáh Rezá Pahlaví odešel do exilu v Jižní Africe, kde 26. července 1944 zemřel.
URL : https://www.valka.cz/Pahlavi-Reza-Chan-t25546#93282 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more