Viktor Amadeus II.

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Kníže (král) Viktor Amadeus II.


- vládl v letech 1675 - 1730 jako savojský kníže, od 1720 sardinský král
URL : https://www.valka.cz/Viktor-Amadeus-II-t25283#92525 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Narodil se 14. května 1666 jako syn savojského vévody Karla Emanuela II.. V roce 1675, kdy nastoupil na trůn,
byl evropským hegemonem francouzský král Ludvík XIV. a chtěl-li mladý vévoda obstát, byl nucen se zorientovat a zvolit si správný tábor na válkami zmítaném evropském kolbišti.


Viktor Amadeus II. se zpočátku přidržoval profrancouzské orientace svého otce, ale poté, co provedl rozsáhlou reformu byrokracie a modernizaci armády, přešel k protifrancouzské koalici a ve válkách o dědictví falcké a španělské stál na straně Habsburků. Tato politika přinesla své ovoce, když nejprve v roce 1703 získal část Montferratu a utrechtským a rattským mírem roku 1713 a 1714 pak i Sicílii. Zároveň jako první Savojan získal též královský titul, který přenesl na Sardinii a Piemont, a stal se tak prvním sardinským králem.

Pak ovšem udělal chybu, když podporoval politiku španělského ministra Alberoniho, čímž se ocitl v mezinárodní izolaci a nakonec byl roku 1720 donucen vyměnit s císařem Karlem VI. Sicílii za Sardinii. V roce 1730 se vzdal trůnu ve prospěch svého syna Karla Emanuela III. O dva roky později, 31. října 1732 zemřel.
Viktor Amadeus II. - Podobizna krále Viktora Amadea II. na benátském zrcadle

Podobizna krále Viktora Amadea II. na benátském zrcadle
URL : https://www.valka.cz/Viktor-Amadeus-II-t25283#92615 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more