Pavel IV.

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Papež Pavel IV.

* 1476
† 1559
pontifikát: 23.5.1555 - 18.8.1559
vl. jméno: Giampietro Caraffa
URL : https://www.valka.cz/Pavel-IV-t25256#92480 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Pavel IV. (224. papež)


Ital od Beneventa.
Narozen 28. června 1476 v Caprigliu, pocházel z rodu neapolského barona. Vlastním jménem Giampietro Carafa.


Jeho předchůdcem byl papež Marcellus II, inteligentní, zkušený, s reformním myšlením, jenž zemřel 22 dnů po svém zvolení. Kardinálové proto zvolili 23. května 1555 Pavla IV, který měl do jisté míry stejné vlastnosti a proreformní myšlení. Byl bezúhoný, temperamentní a přísný, nesnesl aby mu někdo odporoval a byl chorobně nedůvěřivý. Jeho přísnost a tvrdohlavost, se kterou reformy prosazoval, celému proreformnímu dění spíše uškodily.


Ve svém životě vystřídal funkce arcibiskupa neapolského, kardinála jáhna, papežského legáta, papežského nuncia ve Flandrech a Španělsku. Dlouhou dobu byl hlavou inkvizice. Inkvizice v září 1557 připravila dlouhý seznam zakázaných knih, papež jej na konci roku 1558 schválil jako Index zakázaných knih. Uzavřel Židy do ghett a přinutil je nosit rozlišovací pokrývku hlavy.


Ve sporu se španělským králem Karlem I. se spojil s Francií, ve snaze vyhnat Španěly z Itálie, ale v roce 1557 byl poražen.


Odměňoval a dosazoval do úřadů své příbuzné, i když je pozděj kvůli korupci propustil a poslal do vyhnanství. Lid jej nenáviděl tolik, že po jeho smrti vypukla v Římě vlna vandalství, kdy dav vyplenil sídlo inkvizice a poškodil papežovu sochu na Kapitolu.
Kardinálům trvalo dlouhé měsíce, než zvolili jeho nástupce, papeže Pia IV.
Pavel IV. zemřel 18. srpna 1559 zřejmě kvúli edému a stáří .
Je pohřben v Římě v chrámu Panny Marie nad Minervou.


Zdroj:
P.G. MAXWELL-STUART - Papežové - život a vláda od sv.Petra k Janu Pavlu II.
JOSEF GELMI - Papežové - Od svatého Petra po Jana Pavla II.
URL : https://www.valka.cz/Pavel-IV-t25256#96350 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more