Magnus I.

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Král Magnus I. Dobrý


od 1035 - král norský
od 1042 - král dánský
URL : https://www.valka.cz/Magnus-I-t25184#92367 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Magnus I. Dobrý


Datum jeho narození není známo. Byl synem norského krále a národního patrona Olafa II. Haraldssona (Olaf Svatý). Jeho otec vládl v Norsku od roku 1016 a dovršil christianizaci země. Roku 1028 bylo ale jeho vojsko poraženo Knutem I. Velikým a Norsko se stalo součástí jeho impéria. Magnus uprchl se svým otcem do Ruska. Olaf se roku 1030 pokusil dobýt Norsko zpět, ale padl v bitvě.


Po Knutově smrti roku 1035 povolává norská šlechta Magnuse zpět a on se stává králem. Po smrti dánského krále Hardeknuta se roku 1042 ujímá vlády i zde. Dánskou korunu ale nárokuje i synovec Knuta Sven II. Estridsson, Magnus ho ale roku 1043 poráží na bitevním poli. Spory tím ovšem nekončí. Navíc část vlády v Norsku nárokuje jeho strýc Harald Hardråde, který se tak od roku 1046 podílí na vládě.


Roku 1047 je se švédskou pomocí Sven II. vytlačen z Dánska. Ještě téhož roku však Magnus po pádu z koně umírá a je pochován vedle svého otce v katedrále v Trondheimu. Po jeho smrti se vlády v Norsku ujímá jeho strýc jako král Harald III. Sigurdsson, zatímco do Dánska se vrací Sven II.


Prameny:
Čornej P. a kol.: Evropa králů a císařů, Praha 2005
http://en.wikipedia.org/wiki/Magnus_I_of_Norway
URL : https://www.valka.cz/Magnus-I-t25184#191424 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more