Kristián X.

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Král Kristián X.


- vládl v letech 1912 - 1947
URL : https://www.valka.cz/Kristian-X-t25158#92324 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Christian X.; Konge af Danmark og Island
Kristián X., král dánský a král islandský



Narozen 26. září 1870 na zámečku Charlottenlund blízko Kodaně jako Christian Carl Frederik Albert Alexander Vilhelm jako nejstarší syn tehdejšího dánského krále Frederika VIII. a jeho manželky Luisy Švédské. Na dánský trůn nastupuje roku 1912 po smrti svého otce. O 6 let později se stává i islandským králem(do roku 1944).


Kristián X. byl tím který "vyžral" obě světové války a musel to zvládnout. jeho hlavní politikou bylo to, udržet svoji zemi co nejvíc mimo boje jak je to půjde. V I. sv. válce se mu to podařilo tak, že aby udržel zemi mimo válku musel přistoupit na německý požadavek aby zaminovali úžiny a tím zabránili Britům ve vstupu do Baltského moře. Během války je 5. června 1915 přijata nová ústava, jež zavádí proporční zastoupení a rozšiřuje volební právo i na ženy.


Roku 1939 Kristián bez váhání přijímá pakt o neútočení s Říší. Ale ani to Hitlerovi nezabránilo v operaci Waserübung (zmocnění se dánských a norských mořských záladen). 9. dubna 1940 ráno dostal král ultimatum a byl nucen příjmout říšskou ochranu. Podařilo se mu alespoň vyjednat to, aby dánské věci zůstaly v dánských rukou. Odpor královské gardy byl pouze epizodkou s několika výstřelů z pušek.


Po Kristiánově smrti (20. 4. 1947) se králem stává jeho syn Frederik IX.
Dalším významným členem jeho nejbližší rodiny je jeho bratr Karel - pozdeji norský král Haakon VII.


zdroje informací a fotografií: http://cs.wikipedia.org/wiki/Kristi%C3%A1n_X. <20.7.07; 23h>
Kristián X. - jakési astrologické cosi kristiána X. 

převzato z:
http://www.astrotheme.fr/celestar/portrait.php?clef=mSn56W8KbQj2&info=true

jakési astrologické "cosi" kristiána X.

převzato z:
www.astrotheme.fr

Kristián X. - Kristián X. se za německé okupace každé ráno projíždí na koni ulicemi Kodaně. Při jeho sedmdesátých narozeninách 26. září 1940 se konají vlastenecké manifestace, při nichž mu obyvatelstvo vyjadřuje oddanost a podporu.

Kristián X. se za německé okupace každé ráno projíždí na koni ulicemi Kodaně. Při jeho sedmdesátých narozeninách 26. září 1940 se konají vlastenecké manifestace, při nichž mu obyvatelstvo vyjadřuje oddanost a podporu.
Kristián X. - portrét

portrét
URL : https://www.valka.cz/Kristian-X-t25158#227242 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more