Valdemar II.

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Král Valdemar II. Vítězný


- vládl v letech 1202 - 1241
URL : https://www.valka.cz/Valdemar-II-t25087#92230 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Narodil se roku 1171 jako syn Valdemara I. Velikého. Po svém nástupu na dánský trůn v roce 1202 zahájil Valdemar II. výbojnou politiku a postupně ovládl celé pobřeží Baltského moře. Nejdříve si podrobil severoněmecká města a roku 1219 i Estonsko a pobřeží Finska. Jeho výboje zastavila až porážka od spojených severoněmeckých knížat a měst u Bornhövedu roku 1227.


V roce 1205 si Valdemar, jakožto spojenec Oty IV. ve válce se Štaufy zvolil za manželku dceru Otova spojence Přemysla I. - Markétu. Vyslal do Prahy poselstvo na čele s předním dánským šlechticem Strange Ebbesonem, aby požádal českého krále o ruku princezny. Svatba se konala téhož roku v Lübecku. V Dánsku používala Markéta jméno Dagmar a vešla do dějin jako "dobrá královna z Čech". Sama zemřela již roku 1213 a později, v roce 1231 zahynul na lovu i její jediný syn kralevic Valdemar. Král Valdemar II. se po smrti své první ženy podruhé oženil s portugalskou princeznou Berengarií.


Za Valdemarovy vlády byl poprvé sepsán v podobě tzv. Jutského zákoníku z roku 1241 svod zvykového práva, čímž byl dán základ stavovskému systému středověké dánské společnosti.
Král zemřel 28. března 1241.
URL : https://www.valka.cz/Valdemar-II-t25087#99818 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more