Lin Piao

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Maršál Lin Piao - ministr obrany a první náměstek předsedy ÚV KS Číny


(1907 - 1971)



- zástupce Mao Ce-tunga
URL : https://www.valka.cz/Lin-Piao-t24304#90717 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Narodil se roku 1907 v provincii Chu-pej. Absolvoval vojenskou akademii v Chuang-pchu. V roce 1925 vstoupil do Komunistické strany Číny a na přelomu let 1934/35 vedl spolu s maršálem Ču Tem vojska Rudé armády během tzv. Dlouhého pochodu. Byl bezesporu nejlepším vojenským velitelem, jakého Mao Ce-tung měl, což se ukázalo během bojů s Japonci v roce 1937. V roce 1938 byl stranou vyslán do SSSR, kde absolvoval vojenskou školu generálního štábu a po svém návratu v roce 1941 byl jmenován velitelem vojenské akademie v Je-nanu.


V roce 1945 se stal členem ÚV KS Číny a zároveň byl jmenován velitelem Čínské lidové osvobozenecké armády v Mandžusku. Sehrál rozhodující roli při porážce nacionalistů v občanské válce v letech 1946 - 49. Lin nikdy neprohrál žádnou bitvu, byl propagátorem myšlenky "lidové války", podle níž se má armáda opírat o rolnictvo. Za korejské války v letech 1951 - 53 velel tzv. "čínským dobrovolníkům" na straně severokorejské vlády. V roce 1955 se stal členem Politbyra ÚV a v roce 1959 byl jmenován ministrem obrany ČLR.


Za tzv. kulturní revoluce v roce 1966 se stal zástupcem předsedy KS a v roce 1969 ho Mao Ce-tung ustanovil svým nástupcem. Podílel se na likvidování Maových odpůrců a zločinech spáchaných během řádění tzv. Rudých gard. Sám byl nakonec nucen pomocí armády rozdrtit část gard, které se vymkly kontrole stranického vedení.


Po krachu kulturní revoluce upadl v nemilost a 12. září 1971 zahynul při leteckém neštěstí nad Mongolskem. Podle oficiální zprávy z Pekingu prchal Lin Piao ze země po neúspěšném pokusu o státní převrat řízený z Moskvy z cílem odstranit předsedu Mao Ce-tunga. Jeho smrt je dodnes předmětem různých spekulací, včetně té, že jeho letadlo bylo sestřeleno raketou země-vzduch. Následujícího roku bylo "odhaleno" rozsáhlé spiknutí v armádě a řada důstojníků se pokusila uprchnout do Hong-Kongu. Lin Piao byl odstraněn ze všech oficiálních fotografií s vůdcem a z knihoven byla odstraněna všechna jeho díla, vymazány jeho portréty a epitafy z knih, na kterých se podílel.
Lin Piao - Za Velké proletářské kulturní revoluce se Lin Piao stal zástupcem Mao Ce-tunga.

Za Velké proletářské kulturní revoluce se Lin Piao stal zástupcem Mao Ce-tunga.
URL : https://www.valka.cz/Lin-Piao-t24304#97269 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more