Khan, Noor Inayat

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Noor Inayat Khan - příslušnice RAF, SOE


(1914 - 1944)



Noor se narodila 1. ledna 1914 v Rusku. Její rodiče pocházeli z Indie a byli vzdálenými potomky sultána Típúa. Brzy po jejím narození odjela rodina do Anglie a později se usadila ve Francii. Noor absolvovala konzervatoř a později studovala medicínu. Její velkou touhou bylo stát se se spisovatelkou a pracovala pro list le Figaro.


Po napadení Francie pracovla jako dobrovolná sestra pro Červený kříž, ale poté, co francouzská vláda podepsala kapitulaci, přešla s matkou a sestrou do Anglie. Stala se příslušnicí WAAF a protože ovládala francouzštinu, byla jí nabídnuta práce na Velitelství pro speciální operaceSOE. V únoru 1943 ukončila výcvik pro zvláštní agenty jako radiotelegrafistka a dostala krycí jméno „Madeleine“. Za kanálem La Mance byla vysazena spolu s dalšími členkami SOE 16. června 1943. Ve Francii navázala spojení s Hnutím odporu a odesílala do Londýna důležité zprávy o rozmístění a pohybech německých vojsk v oblasti plánované invaze Spojenců. V říjnu 1943, krátce před tím, než měla být dopravena zpět do Velké Británie, byla zatčena gestapem a uvězněna. Němci ji podrobili mučení, hladovění a bití, ale ona neprozradila své kontakty v odboji, a proto byla téměř po roce výslýchání odeslána do koncentračního tábora Dachau a tam 12. září 1944 popravena.


V roce 1949 jí britská vláda udělila George Medal im memoriam a francouzská vláda ji vyznamenala Croix de Guerre.
URL : https://www.valka.cz/Khan-Noor-Inayat-t24250#90566 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more