Vitold

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Velkokníže Vitold Veliký (Vytautas, Vitovt, Witold, Vitaut, Вітаўт)


život: 1352-1430
vláda: 1392-1430
URL : https://www.valka.cz/Vitold-t24158#89947 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Narodil se kolem roku 1352 jako syn Kiejstuta. Byl svým bratrancem knížetem Jagellem uvězněn, ale roku 1383 uprchl k německým křižákům, kteří ho přijali do svých služeb a pokřtili na Wiganda (podle pravoslaví Alexander). Když mu litevský kníže udělil v léno Grodno a Podlesí, obrátil se v roce 1384 zase na pravoslaví, ale v roce 1386 přestoupil spolu s Jagellem na katolickou víru.


Poté, co se Jagello ujal vlády v Polsku, stanul v čele opozice proti jeho správcům a dosáhl toho, že ho král roku 1392 jmenoval správcem Litvy. V roce 1398 odňal Řádu teutonských rytířů Žmuď, ale v následujícím roce utrpěl porážku od Tatarů. V roce 1401 se na základě vilensko-radomské unie stal doživotním litevským velkoknížetem, podléhajícím pouze polskému králi Vladislavovi II. Jagellovi.


Řád teutonských rytířů se nemínil Žmudi vzdát a proto se utkal se spojeným polsko-litevským vojskem roku 1410 u Grünwaldu. Litevci zde pod jeho velením pobili stovky německých rytířů, kteří byli donuceni uznat svou porážku a svrchovanost polsko-litevské unie nad územím Žmudi. Vitold se poté soustředil na rozšiřování území Litvy směrem na východ. Již roku 1404 ovládl Smolensk a v roce 1426 využil zajetí moskevského velkoknížete Vasilije II. a zmocnil se Pskova.


Vitoldovu velmocenskou politiku, směřující k osamostatnění Litvy na unii s Polskem se rozhodl využít císař Zikmund Lucemburský. Poté, co husité nabídli Vitoldovu synovci Zikmundu Korybutovičovi českou korunu v roce 1422, přišel císař Zikmund s nabídkou polské koruny pro Vitolda. Žádal za ní, aby Vitold stáhl kandidaturu svého synovce a v roce 1429 mu dokonce poslal královské insignie. Tyto však byly v Polsku zadrženy šlechtou, věrnou králi Vladislavovi II. O rok později - 27. října 1430 Vitold zemřel a tím jeho úloha v hře o český a polský trůn skončila.
URL : https://www.valka.cz/Vitold-t24158#103269 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more