In Operation Pacific (Za operací v Pacifiku)

Diskuse

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Na trhu levných knih a CD zase - černobílý válečný film z roku 1951 - natočený podle skutečných událostí zkompilovaných do jednoho ovšem trochu čítankového scénáře. John Wayne v roli prvního důstojníka a později kapitána až chirurgicky čisté a osvětlené ponorky "Thunderfish" (skutečná třída "Gato/Balao" - počtem nejlépe vyzbrojené a vystrojené ponorky té doby) svým rozhodným a optimistickým způsobem - "operuje" ve vodách plných japonských lodí, třebaže mu notoricky selhávají všechna torpéda... evakuuje civilisty (jeptišky a děti) z ostrovů ohrožených Japonci, zachraňuje sestřelené piloty (osobně!!!) - ve volných chvílích pokuřuje (cigarety i doutník v ponořené ponorce!!!) s většinou posádky a poněkud trapně - filosofuje u kávovaru... (na až luxusně vybavených ponorkých typu Balao, byla - promítačka, sprcha, chladicí boxy na potraviny, posádka už nespala - "mezi torpédy" - vše umožňovalo trávit v tropech až 60-ti denní mise!!!)
nebýt dobových záběrů z válečných akcí a hezkých hladinových záběrů velké, těžce vyzbrojené oceánské ponorky /radar, sonar, deset torpédometů a čtyři kanóny na palubě/ (pod vodou je vše na modelech v malém bazénu kde vidíte jeho stěny...) byla by to ztráta času a 299,- Kč za DVD, výkony herců (ještě "mladistvý" J.W.) včetně ženských (Patricia Neal - jeho pozdější milenka) jsou nevyzrálé a schématické, prostě slabé... akce se zdají přehnané a čítankově hrdinské.
Nebýt faktu, že řada právě těch nejdramatičtějších akcí se skutečně odehrála a patří k legendám - na skutečných ponorkách USS Angler (SS-240) (děti) a zejména USS Growler (SS-215) jehož kapitán Howard W. Gilmore, který byl při dělostřeleckém souboji s japonským dělovým člunem smrtelně raněn na věži a ležíc na můstku vydal poslední rozkaz: "Take ´er down!" (Ponořte ji...) aby zachránil loď a posádku, byl za tento hrdinský skutek vyznamenán nejvyšším vyznamenáním - Kongresovou medailí cti (posmrtně ovšem). Growler také skutečně taranem zničil dělový člun a demoloval si příď...
Pravdivé a reálné jsou potíže s torpédy a jejich pádové zkoušky ukazované ve filmu.
Z TOHOTO POHLEDU JDE VLASTNĚ O HRANÝ DOKUMENT - a ten stojí vždy za shlédnutí a technický poradce filmu - kterým byl velitel celé pacifické ponorkové flotity osobně - admirál Charles Lockwood - dělal co mohl aby scénář zbavil holywoodských nesmyslů... což se mu ale tak docela nepodařilo. Celé pacifické ponorkové loďstvo bylo extrémně úspěšné a potopilo 55% celkové lodní tonáže Japonska, (lodí zásobovacích i vojenských včetně) při relativně nejnižších vlastních ztrátách v historii ponorkových bojů, třebaže počtem tvořili sotva 2% stavu námořnictva!!!
URL : https://www.valka.cz/In-Operation-Pacific-Za-operaci-v-Pacifiku-t23456#88346 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more