Memfiská kráska - Robert K. Morgan

Diskuse

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Čus lidi, četli jste někdo tuhle knížku a jak se vám líbila? Podle mě je dost dobrá, svědčí o tom i to, že podle ní byl natočen slavný stejnojmenný film. Vřele ji doporučuju všem, kteří se zajímají o letectví ve WWII. Je tam výborně popsaný i život pilotů,atd. (i to, že se hlavní hrdina a vlastně i autor asi 7x oženil Very Happy
URL : https://www.valka.cz/Memfiska-kraska-Robert-K-Morgan-t23293#87939 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Pokud vím,tak byly natočený dva filmy.První se točil počas 2.sv.války přímo u jednotky, kde uvedená B 17 létala jako dokument.Druhý, který běžel i v kinech a TV nebyl jen o uvedené B 17,ale děj zobrazených zkutečnosti je čerpán ze všech amerických leteckých jednotek v Anglií a je právě zobrazen v uvedeném filmu.To co uvádí film o Memfiské kráske se ve skutečnosti jí nestalo.To, že byla vícekrát pošramocená bojem je pravda,ale děj filmu, je jako poděkování všem hrdinům kterí na techto strojích letali a bojovali.
URL : https://www.valka.cz/Memfiska-kraska-Robert-K-Morgan-t23293#134601 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Knih na toto téma je nepřeberných, filmů také vzniklo několik. Njznámější je právě onen, který je z historického hlediska nejméně přesný. Např. nesprávná kamufláž, neodpovídající bojová poškození a pod. Ale jako památních všech letců a ostatních bojovníků je nedostižný. Včetně zachycení atmosféry, která vládla mezi válečnými posádkami. A mě osobně potěšily ve filmu použité autentické válečné záběry, které mimochodem jen dokazovaly, že válka uměla být ještě krvavější, než by si filmaři dokázali vymyslet.
Já sám mám o Memfiské krásce asi 3 knihy, film vlastním také.
I na internetu je spousta odkazů, (162 000 odkazů jen na požadavek Memphis Belle, 2 ww aviation, any language). Pro Amíky je tohle éro čímsi velmi symbolickým. A pro potěchu zraku několik adres nabízím:
historynet.com = velmi obsáhlé povídání o letadle i osádce
http://www.memphis-belle.com/ = stránka o MB, autorizovaná pilotem Bobem Morganem a jeho ženou
http://www.aviationarthangar.com/bflfo.html = tady si můžete objednat obrázky letounů B-17, včetně MB


To jen na ukázku, prostě je toho neúrekom.
URL : https://www.valka.cz/Memfiska-kraska-Robert-K-Morgan-t23293#134710 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more