Jung-le

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Císař Jung-le


(1360 - 1424)



Narodil se roku 1360 jako čtvrtý syn zakladatele dynastie Ming, Ču Jüan-čanga. Po smrti císaře v roce 1399 nechal povraždit všechny své rivaly a porazil vojska svého synovce Ťien-wena, který proti němu kandidoval na uprázdněný trůn. V roce 1402 se zmocnil Nankingu a zde jako nový vládce přijal jméno Jung-le (Věčná radost).Stal se panovníkem nad zdaleka největší říší tehdejšího světa. Ještě za života svého otce byl ustanoven správcem severních provincíí okolo Pekingu, a nyní se rozhodl přemístit tam císařské sídlo. Povolal do města na 200 tisíc dělníků, aby předělali hradby z bláta a slámy na cihlové a kamenné zdi. Vybudoval většinu toho, co dnes známe jako Zakázané město.


Císař podnikl řadu válečných tažení proti Mongolům na severu, ale nepodařilo se mu zajmout jejich vůdce, proto nechal zesílit ochrannou "Čínskou zeď" a posílit strážní posádky. Aby pro ně zajistil potraviny a proviant, rozšířil Velký kanál od Pekingu až do Chang-čou a vytvořil tak jeden ze středověkých divů světa.


Jung-le se neomezil pouze na obranu své říše, vyslal svá vojska i na dobyvačné výpravy do Annamu (Vietnamu), anektoval jeho severní části, ale narazil zde na nelítostnou partyzánskou válku a musel se stáhnout.
Na jeho příkaz byla vybudována na svou dobu ohromná flotila, která podnikla pod velením muslimského eunucha
a znamenitého mořeplavce Che Čenga sedm námořních výprav do jihovýchodní Asie, Indie, Arábie a k břehům Afriky. Svému vládci přivezl dary a poplatky od mnoha panovníků z Jižních moří, např. cejlonského krále, který uznal své vazalství k dynastii Ming. Na čtvrté výpravě se podílelo šedesáttři lodí s témeř 30 tisíci muži posádky (Vasco da Gama v té době měl jen čtyři koráby s 5000 mužů na palubě!) kteří z Afriky přivezli k pekingskému dvoru dokonce žirafu, jako dar sultána z Mogadiša.


Jung-le zemřel v roce 1424 a jeho nástupci v jeho politice nepokračovali, takže se Čína začala uzavírat světu a v následujícím století ji v expanzi předběhl Západ.
URL : https://www.valka.cz/Jung-le-t23013#87184 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more