Gustav I.

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Král Gustav I.


doba vlády: 1523-1560
URL : https://www.valka.cz/Gustav-I-t23003#87114 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Narodil se v květnu 1496 nebo 1497 jako příbuzný Stena Stureho, dánského místodržícího ve Švédsku, u jehož dvora byl vychován. V roce 1521 uprchl z Dánska, kde byl zadržován jako rukojmí, do Švédska. Tam byl po svém příchodu šlechtou, která povstala proti dánské nadvládě, prohlášen místodržícím. S pomocí hanzovního města Lübecku se mu pak podařilo během následujících dvou let Dány vytlačit ze země.

V roce 1623 byl zvolen švédským králem, čímž Švédsko přestalo být součástí tzv. Kalmarské unie a ta následně zanikla. Po svém zvolení musel Gustav I. zlomit odpor některých šlechtických rodů a sedláků, kteří se bránili proti králi-lutheránovi. Po svém vítězství v roce 1527 král ve Vaterasu vyhlásil sekularizaci církevního majetku, který již o rok dříve zdanil. V roce 1530 byla ve Švédsku uzákoněna tzv. Augšpurská konfese, ke které mnozí poddaní přistupovali jen váhavě.


Po církvi se musel vypořádat i se šlechtou, které odňal četné pravomoci ve státní správě, kterou přesunul do rukou věrných královských úředníků, čímž posílil v zemi absolutismus. V roce 1544 změnil Gustav I. se souhlasem sněmu systém voleného krále na dědičnou monarchii a tak založil dynastii Vasa.


Poté co politicky a nábožensky sjednotil stát, začal budovat válečnou flotilu, aby upevnil i postavení Švédska na Baltu. Zemřel 29. září 1560, necelý rok před začátkem tzv. livonských válek.
URL : https://www.valka.cz/Gustav-I-t23003#88219 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more