Gustav III.

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Král Gustav III.


doba vlády: 1771-1792
URL : https://www.valka.cz/Gustav-III-t22995#87099 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Narodil se 24. ledna 1746 jako princ holštýnsko-gottorpské dynastie, která ve Švédsku nastoupila, když mu bylo pět let. V té době, za vlády Adofa I. Frederika, probíhal v zemi boj mezi dvěma mocenskými skupinami. Byla to strana tzv. klobouků, opírajícíh se o bohaté statkáře a usilujících o obnovení velmocenského postavení Švédska a strana přívrženců mírové politiky a reforem, opírající se o města, kteří dostali označení "noční čepce". Stoupenci reforem získali v roce 1765 převahu v říšském sněmu, omezili monopol šlechty na velitelské funkce v armádě, rozšířili možnosti neurozených ucházet se o vysoké úřady a roku 1766 vydali zákon o svobodě tisku. Země se však nacházela ve stavu permanentní hospodářské krize, kterou provázela četná povstání sedláků.


Za této situace viděl Gustav III., který nastoupil na trůn 12. února 1771, jedinou možnost řešení v nastolení osvíceného absolutismu. Potřebné peníze na státní převrat získal smlouvou o subsidiích od Ludvíka XV. 19. srpna 1772 pak vyslal do různých částí země vojska, jež mu byla oddána. V té době probíhalo ve Finsku povstání sedláků, jejichž podnětem byly falešné zprávy o nařízeních Gustava III. o zrušení nevolnictví. Armáda Gustava III. vstoupila do Stockholmu a lid se k ní spontánně připojil. Členové říšského sněmu byli zatčeni a dočasně uvězněni.


Gustav III. propustil poslance pod příslibem vydání nové ústavy. Ta značně posilovala královskou moc a omezovala moc šlechty. Politické uskupení "klobouků" a "čepců" zbavil jakéhokoliv vlivu na politické dění. Ve svých reformách vyšel vstříc i sedlákům, když roku 1789 vydal nařízení, kterým tito mohli výkupem získat do vlastnictví půdu na které hospodařili, a tak se stát svobodnými občany.


Politika Gustava III., zejména pak neúspěšná válka s Ruskem v letech 1788 - 90, kterou vedl s podporou Velké Británie, Nizozemí a Pruska za znovunavrácení dříve postoupených území vyvolala u šlechty silnou opozici, která vedla k zorganizování spiknutí. 29. března 1792 byl král zastřelen na maškarním plese bývalým důstojníkem své tělesné stráže. Nástupu liberálních reforem ve Švédsku se však spiklencům zabránit nepodařilo.
URL : https://www.valka.cz/Gustav-III-t22995#101281 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more