Kollwitz, Käthe

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Käthe Kollwitz


(1867-1945)


- grafička, malířka, sochařka, členka Pruské akademie věd
URL : https://www.valka.cz/Kollwitz-Kaethe-t22358#84793 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Käthe Kollwitz se narodila v Královci 8. července 1867 Carlovi a Katharině Schmidtovým.


Učila se nejprve u mědirytce v Královci. Od 1885 studovala malířství u Karla Stauffer-Berna v Berlíně a u Ludwiga Hertericha v Mnichově. 13. června 1891 se provdala za lékaře Karla Kollwitze, který působil v berlínské dělnické čtvrti. Spolu měli dva syny.


1895 se zúčastnila svými třemi díly na výstavě Freien Kunstausstellung. Do roku 1898 vytvořila - inspirována dílem Gerharta Hauptmanna - cyklus Ein Weberaufstand (povstání tkalců). Podílela se na uměleckém hnutí Berliner Secession (kulturní opozice vůči oficiálnímu umění vilémovského Německa).


Ziskem cyklu Ein Weberaufstand v roce 1899 začal Dresdner Kupferstichkabinett sbírku jejích prací. V tom samém roce jí byla propůjčena Kleine Goldene Medaille na Deutsche Kunstausstellung. V letech 1901 až 1908 pracovala na cyklu Bauernkrieg (selská válka), za který obdržela Villa-Romana-Preis (cena Villa Romana).


Během pobytu ve Francii v roce 1904 se potkala mj. s Augustem Rodinem.


Plakát, který vytvořila pro výstavu Deutsche Heimarbeit v roce 1906, byl na přání císařovny Augusty Viktorie odstraněn ze všech sloupů, neboť císařovně se nelíbilo, že zobrazuje upracovanou, ztrápenou ženu.


V říjnu 1914 ji postihla rodinná tragédie, neboť ve Flandrech padl její syn Peter.


Trochu radosti ji naopak určitě přinesl fakt, že v roce 1917 bylo uspořádáno mnoho výstav na počest jejích padesátých narozenin.


Koncem října 1918 odpověděla v novinách SPD Vorwärts negativně a rozhodně na výzvu básníka Richarda Dehmela, aby se pokračovalo v boji.


24. ledna 1919 se stala jako první žena členkou Pruské akademie umění. Zároveň obdržela profesorský titul. V následujících letech, v první polovině dvacátých let pracovala pro Internationale Arbeiter-Hilfe, která sdružoval více levicových intelektuálů. V této době vzniklo několik známých plakátů se sociálněpolitickým obsahem jako např. Nie wieder Krieg a na řadě dřevorytů s názvem Krieg.


Od roku 1928 vedla ateliér grafiky na Akademii umění v Berlíně ( Berliner Kunstakademie ). V následujícím roce jí byl propůjčen Pour le Mérite v oblasti věd a umění. V roce 1932 se jí podařilo vztyčení památníku na počest syna Petera na vojenském hřbitově v Roggevelde ve Flandrech.


V roce 1933 byla donucena k odchodu z Pruské Akademie věd. Rovněž byla zbavena vedení ateliéru na Akademii umění v Berlíně. Její práce byly odstraněny z výstav. Přesto v letech 1934-35 vytvořila litografický cyklus Vom Tode (O smrti).


1940 jí zemřel manžel. V roce 1943 byl bombami zničen její byt - mnoho jejích prací bylo zničeno. V roce 1944 se přestěhovala do Moritzburgu, kde 22. dubna zemřela.
URL : https://www.valka.cz/Kollwitz-Kaethe-t22358#107148 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more