Karl Ludwig

     
Příjmení:
Surname:
Rakousko-Těšínský of Austria-Teschen
Jméno:
Given Name:
Karel Ludvík Jan Josef Vavřinec Charles Louis Johann Joseph Lawrence
Jméno v originále:
Original Name:
-
Fotografie či obrázek:
Photograph or Picture:
Hodnost:
Rank:
polní maršál, říšský generál polní maršál Field Marshal, Imperial General Field Marshal
Akademický či vědecký titul:
Academic or Scientific Title:
- -
Šlechtický titul:
Hereditary Title:
arcivévoda rakouský, vévoda těšínský Archduke of Austria, Duke of Teschen
Datum, místo narození:
Date and Place of Birth:
05.09.1771 Florencie /
05.09.1771 Florence /
Datum, místo úmrtí:
Date and Place of Decease:
30.04.1847 Vídeň /
30.04.1847 Vienna /
Nejvýznamnější funkce:
(maximálně tři)
Most Important Appointments:
(up to three)
generální guvernér Rakouského Nizozemska
prezident Dvorní válečné rady
generalissimus
General Governor of the Habsburg Netherlands
President of the Court Council of War
Generalissimus
Jiné významné skutečnosti:
(maximálně tři)
Other Notable Facts:
(up to three)
vítěz nad Napoleonem u Aspern He defeated Napoleon at Aspern.
Související články:
Related Articles:
Zdroje:
Sources:
Österreichisches Biographisches Lexikon 1815–1950, Wien 1965
URL : https://www.valka.cz/Karl-Ludwig-t22344#329104 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Karel se narodil 5. září 1771 ve Florencii jako třetí syn budoucího císaře Leopolda II. a Marie Ludoviky, španělské infantky. Byla mu určena kněžská dráha, ale on od útlého mládí projevoval sklony k vojenské kariéře. Jeho vychovatelem byl nějaký čas i bývalý důstojník císařské armády.
Po předčasné smrti svého otce ho nový císař - František II., jeho starší bratr, jmenoval generálmajorem císařské armády a místodržícím v Bruselu, hlavním městě rakouského Nizozemí. V roce 1796 se stal velitelem armády na Rýně, odkud po vítězné bitvě u Würzburku vyhnal Francouze. V Itálii se mu však podobný úspěch zopakovat nepodařilo. Rovněž při tažení do Švýcarska během druhé války s Francouzi mnoho úspěchů neslavil. Jeho chvíle měla teprve přijít.
V roce 1801 tváří v tvář ohrožení Rakouska ho císař jenoval ministrem války a námořnictva a současně předsedou dvorní válečné rady. V této funkci mohl Karel konečně zahájit dlouho připravované reformy armády, ale válka s Napoleonem v roce 1805 nedovolila jejich dokončení Porážka u Slavkova byla dílem dávána za vinu právě nedokončené přípravě armády na novou válku, za což byl Karel odvolán z funkce a poslán jako velitel do Itálie, kde rozdrtil Francouze u Caldier.
Napoleon si Karla cenil jako rovnocenného soupeře a na mírových jednáních v Presburku mu nabídl rakouskou císařskou korunu, ale Karel to z loayality ke svému bratrovi odmítl. Císař František II.(nyní František I.) to náležitě ocenil a jmenoval bratra generalissimem císařských vojsk (před ním měli tento titul pouze Valdštejn, princ Evžen Savojský a Laudon), což mu zaručovalo naprostou nezávislost v rozhodování o vojenských záležitostech. Karel poté dokončil reformu armády, zavedl nový výcvikový řád, nový systém povyšování důstojníků i mužstva, zrušil doživotní úvazky a provedl změny v taktice. Také začal vydávat první vojenský odborný časopis!
Karel byl pro řešení sporů s Francií mírovou cestou, ale když neuspěl, postavil se znovu do čela armády a vybojoval nad Napoleonem v květnu 1809 velké vítězství u Aspernu. V červenci u Wagramu pak Karel poprvé vyzkoušel novou taktiku praporních kolon s předsunutými rozptýlenými střelci, ale před francouzskou přesilou se nakonec musel dát na ústup.
Karel, který nesouhlasil s politikou dvora a usiloval o rychlé uzavření míru, odešel poté z armády a vzdal se všech svých funkcí. Věnoval se pak armádě hlavně teoreticky, přitom zveleboval svá rozsáhlá panství v Čechách, Uhrách i v Haliči, mimo jiné Těšínsko.
Zemřel 30. dubna 1847 ve Vídni a byl pohřben v kapucínské kryptě. Patřil mezi nejvýznamnější vojevůdce své doby a mezi Habsburky byl rozhodně nejtalentovanějším vojákem.
URL : https://www.valka.cz/Karl-Ludwig-t22344#84694 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Pro doplnění a jako připomínka :


Polní maršál Karel byl nositelem velkokříže Vojenského řádu Marie Terezie . Zajímavé je i to , že se stal rytířem ŘÁDU ZLATÉHO ROUNA a to v době , kdy suverénem řádu byl jeho bratr Leopold II . Nebude od věcí si tuto skutečnost připomenout .




Sous
Leopold II. Empereur des Romains Treiziéme chef et Souveren 1790-1792.


PROMOTION du 23 . Novembre 1790


818 – 2 Charles Arrchiduc d´Autriche



Byl tedy rytířem v pořadí 818 a v této řádové promoci byl v pořadí druhý ( 2 )


Oba tyto velké a vznešené řády vidíme na obrázku generalisima Karla .
Literatura :
Das Haus Österreich und der Orden vom Golden Blues
Liste nominále : DES NOMINALE DE L´ORDRE DE LA TOISON D´OR .
URL : https://www.valka.cz/Karl-Ludwig-t22344#329207 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more