Mengistu, Haile Mariam

Mengistu Haile Mariam / መንግስቱ ኃይለ ማርያም

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Plukovník Haile Mariam Mengistu - komunistický diktátor


* 1937


- roku 1974 se zúčastnil převratu Dergu (vojenské opoziční organizace) proti Haile Selassiemu I.
- roku 1977 se po vnitřních bojích stává hlavou Dergu (dva protikandidáty nechal zavraždit) a Etiopie
- brutální diktátor, po nástupu k moci nechal mučit a popravit tisíce domnělých i skutečných nepřátel Dergu (tzv. "rudý teror")
- na přelomu 70. a 80. let přijal oficiálně komunistickou doktrínu a znárodnil všechny cizí společnosti v zemi
- v letech 1977 - 1988 vedla Etiopie úspěšnou válku se Somálskem kvůli nároku na oblast Ogadenu, získala politickou a hospodářskou podporu SSSR a přímou vojenskou pomoc Kuby
- během 80. let čelí jeho vláda velkým potížím (katastrofální hladomor z let 1984-1985 si vyžádal statisíce obětí)
- ozbrojený odpor proti režimu se soustředí na severu země
- roku 1989 vzniká "Etiopská lidová revoluční demokratická fronta" jako zastřešující organizace několika skupin odporu
- v květnu 1991 ELRDF zahajuje pochod na Addis Ababu a Mengistu se 3 000 dalšími důstojníky Dergu prchá do Zimbabwe, která mu poskytla azyl
- Mengistu dodnes nebyl vydán k soudu do Etiopie, obhajuje svou vládu, která prý přinesla prosperitu milionům rolníků, "rudý teror" považuje za třídní boj a obranu před skupinami snažícími se podkopat státní moc, pád svého režimu svádí na Michaila Gorbačova, který zastavil sovětskou pomoc jeho vládě


zdroj:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Mengistu_Haile_Mariam
URL : https://www.valka.cz/Mengistu-Haile-Mariam-t21944#83645 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Vyobrazenie osobnosti.
URL : https://www.valka.cz/Mengistu-Haile-Mariam-t21944#131982 Version : 0

Diskuse

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Cetl jsem, ze v roce 1991 nasli pod podlahou Mengistovy pracovny ostatky Haile Selassieho, ktereho Mengistu udajne udusil polstarem, kdyz mu cisar odmitl zdelit cisla svycarskych kont, kde mel ulozen cast sveho majetku a penez.


Zdroj: Karl Shaw, Silenstvi mocnych
URL : https://www.valka.cz/Mengistu-Haile-Mariam-t21944#225579 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more