Vilém I. Oranžský

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Místodržící, kníže Vilém I. Oranžský
(Stadhouder prins Willem I. van Oranje-Nassau)


1533 - 1584
URL : https://www.valka.cz/Vilem-I-Oranzsky-t21910#83478 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Narodil se 16. dubna 1533 v Dillenburgu jako starší syn hraběte Viléma I. Nassavsko-Dillenburského a byl dědicem Oranžského knížectví ve Francii a značného majetku v Nizozemí. Byl spřízněn s Jindřichem Navarrským z rodu Bourbonů a admirálem Colignym. Od roku 1555 byl jako důvěrník a vojevůdce císaře Karla V. jmenován členem státní rady v Bruselu.


Přesto, že Vilém Oranžský byl odpůrcem španělské nadvlády nad Nizozemím, jmenoval ho nový španělský král Filip II. v roce 1559 místodržitelem provincií Holland, Zeeland a Utrecht. Vilém Oranžský využil svého postavení ke sjednocení stavovské opozice vůči Filipovi II. Ten ho roku 1567 nahradil vévodou z Alby a Markétu Parmskou ustanovil jako generální místodržící. Vilém Oranžský se po svém odvolání z funkce místodržícího uchýlil do rodného Nassavska, ale již o rok později ho Albova hrůzovláda přiměla přestoupit k protestantské víře a postavit se do čela nizozemské revoluce.


Vilém Oranžský představoval umírněnou část protišpanělského odboje. Za pomoci domácích gézů a s podporou francouzských hugenotů ovládl do roku 1572 velkou část Nizozemí. V roce 1577 se mu podařilo spojit nakrátko severní a jižní provincie pod svou správou, avšak ukrutnosti kalvinistů způsobily, že jižní provincie utvořily v roce 1579 tzv. Arraskou unii, která zůstala věrná španělskému králi a katolické víře. V reakci na to Vilém sjednotil severní provincie a téhož roku vyhlásil tzv. Utrechtskou unii.


Od roku 1581 se pak stal faktickým vládcem nezávislých Spojených provincií nizozemských, které se staly základem dnešního Nizozemska. Na své oficiální uznání si však Spojené provincie musely počkat až do Vestfálského míru v roce 1648.


Tři roky po svém zvolení, 10. července 1584 byl Vilém I. Oranžský zavražděn v Delftu fanatickým katolíkem.
URL : https://www.valka.cz/Vilem-I-Oranzsky-t21910#99670 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more